Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому західні боєприпаси стали менш ефективними: який сенс від ударів по НПЗ РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому західні боєприпаси стали менш ефективними: який сенс від ударів по НПЗ РФ

Ударами по російських НПЗ Україна намагається погіршити економічну ситуацію там

2 липня 2024, 07:10
Поділіться публікацією:

Повномасштабна війна продовжується. Проте виникає чимало запитань, щодо того, чому західні боєприпаси для HIMARS в Україні стали менш ефективними? А також, чому незважаючи на постійні удари по НПЗ Росії не видно ефекту від цих операцій? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Чому західні боєприпаси стали менш ефективними: який сенс від ударів по НПЗ РФ

Удари по російським НПЗ. Фото: з відкритих джерел

Нам створюють проблеми системи РЕБ агресора

Військовий експерт і дослідник історії авіації Михайло Жирохов в ефірі "NV" завив, що західні боєприпаси для HIMARS та інших гаубиць стали менш ефективними та точними через російські засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ). Одним із варіантів розв'язання проблеми є знищення або тривале виведення з ладу систем РЕБ агресора, повідомляє з посиланням на військових експертів. 

Так, зазначив експерт, якщо ворожа ціль прикрита засобами РЕБ, то меншу ефективність на фронті мають не лише HIMARS, а й високоточні артилерійські снаряди Excalibur.

Ще однією слабкою ланкою в родині високоточних боєприпасів із GPS-наведенням виявилися бомби GLSDB, що запускаються з наземних платформ HIMARS.

Не треба зупинятися, треба продовжувати далі бити

Колишній співробітник СБУ, військовий експерт Іван Ступак в ефірі каналу "Еспресо" розповів, що ЗСУ, ГУР, СБУ вже півроку завдають систематичних ударів по об'єктах нафтопереробної галузі РФ, але помітного стрибка ціни чи дефіциту нафтопродуктів ще немає.

"Є влучання у ректифікаційні вежі, де йде первинна переробка нафти,  виготовляється бензин, дизпальне. Вони знищуються, пошкоджуються. Але, по-перше, у РФ багато нафтопереробних заводів. По-друге, у Росії достатньо бензину, нафти, дизельного пального, мазуту, яке вже було виготовлене раніше і знаходиться на складах. Тобто вони здійснюють зараз  "розпакування" запасів, кидають на ринок", — пояснив колишній співробітник СБУ.

За словами Ступака, ударами по російських НПЗ Україна намагається погіршити економічну ситуацію там.

Аналітик зауважив, що ціни на АЗС вгору не йдуть, паніки немає, черги на АЗС відсутні, ціни на хліб не зростають. Всього цього не відбувається. 

"Але одна з основних цілей українських військових — це спровокувати зменшення надходження доларів, юанів, євро за продане паливо. Тобто головна мета — щоб у РФ було менше грошей. Менше грошей — це менше завербованих російських вояк, придбаних технологій або компонентів в обхід санкцій. Процес важкий. Не треба зупинятися, треба продовжувати далі бити", — підсумував військовий експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна чи РФ: на Заході спрогнозували, яка зі сторін отримає перевагу цього літа.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини