Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Захід змінює політику щодо ударів по РФ своєю зброєю: чи буде збивати ракети над Україною
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Захід змінює політику щодо ударів по РФ своєю зброєю: чи буде збивати ракети над Україною

Логіка партнерів ґрунтується на тому, щоб не дати російським військам просуватися далі

3 червня 2024, 07:05 comments6221
Поділіться публікацією:

Захід хоча й не досить оперативно, проте, все ж таки, змінює своє бачення щодо необхідності ударів України по РФ. Від так все більше союзників дають згоду на такий крок Києву. Чому Захід різко змінює свою політику в цьому розрізі? Чи може він дозріти до того, щоб почати збивати ракети РФ над Україною? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Чому Захід змінює політику щодо ударів по РФ своєю зброєю: чи буде збивати ракети над Україною

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Захід готовий до стирання чергових "червоних ліній"

Військовий експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив, що західні країни дійсно почали давати згоду на те, щоб Україна застосовувала їхню зброю для ударів по військових цілях на території Російської Федерації. Це, зокрема, є чітким сигналом Кремлю про те, що Захід готовий перетинати "червоні лінії".

"США і Захід готові до стирання чергових "червоних ліній", які були раніше. Вони готові йти далі, попри обережні підходи, і посилають відповідний сигнал Кремлю. Російська військова машина знахабніла, вони вже почали будувати тимчасові пункти дислокації за 10 км від українських кордонів. Тому українські сили обрушать усю міць на війська й озброєння, склади російських військ, які знаходяться в Бєлгородській і Курській областях", – пояснив він.

Мусієнко зауважив, що російський диктатор Володимир Путін часто говорить про створення "санітарної зони" в Україні. Проте очільник Кремля повинен розуміти, що буде відсіч.

На думку експерта, Путін повинен розуміти, що будь-які спроби Росії діють у рамках ескалації агресії та натикатимуться на таку відсіч і протидію, що йому доведеться пожинати плоди його дій, і на території Росії створюватимуться такі зони. 

"Логіка в тому зараз, щоб не дати поширюватися далі російській агресії та російським військам. Мати можливість вести наступальні дії. Створити серйозні проблеми для російських військ, логістики й відкинути зараз російські війська від кордонів України на відстань, яка буде ускладнювати для них логістику", – резюмував Мусієнко.

Союзники не готові збивати російські ракети

При цьому військовий експерт Олександр Коваленко в ефірі каналу "Еспресо" завив, що він особисто не бачить перспектив сценарію, за якого союзники України могли б збивати російські ракети над її територією.

"Що стосується можливості збиття російських ракет на територією України нашими союзниками, то я на цю тему дивлюсь без оптимізму. Я не бачу перспективи реалізації такого сценарію, якщо тільки Україна не вступить до НАТО", — сказав Коваленко.

Він розповів, що одна з проблем полягає у тому, як юридично обґрунтувати збиття ракети над територією України, яка не є членом Альянсу, "як це інтегрувати в 5-ту статтю НАТО, яка й так є бюрократизованою та архаїчною". 

Експерт зауважив, що може виникати ситуація, коли союзники збиватимуть українські ракети ППО, якщо намагатимуться знешкодити російські ракети.

Як заявив Олександр Коваленко, синхронізувати українську систему ППО із союзниками для збиття російських ракет є дуже складним технічним завданням.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять нові заяви оточення Трампа: чи справді це неприємний сигнал для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини