Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому українські F-16 не можуть конкурувати з російською авіацією: що не так з допомогою Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому українські F-16 не можуть конкурувати з російською авіацією: що не так з допомогою Заходу

Генерал США визнав, що українські F-16 не можуть перевершити російські літаки

2 жовтня 2024, 15:40 comments5688
Поділіться публікацією:

З одного боку, партнери начебто дотрималися обіцянки і передали Україні F-16. Ось тільки є дві проблеми. Перша – їх замало. Друга – українцям передали відверто старі моделі. У результаті ті літаки, які Київ отримав від Заходу, не можуть конкурувати з найсучаснішими російськими літаками. Як передає портал "Коментарі", про це в інтерв'ю "Business Insider" заявив генерал-майор США у відставці Гордон "Скіп" Девіс, який обіймав посаду заступника помічника генерального секретаря НАТО з питань оборонних інвестицій.

Чому українські F-16 не можуть конкурувати з російською авіацією: що не так з допомогою Заходу

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Генерал зазначив, що сучасні російські літаки все ще мають перевагу. Девіс сказав, що українські F-16 вже змінюють ситуацію, а з постачанням більшої кількості літаків Україна зможе ще більше посилити свої позиції. До кінця року очікується одержання близько 20 F-16. Однак він зазначив, що ці літаки мають певні обмеження щодо дальності та вразливості.

Військовий зазначив, що сучасні російські літаки, такі як Су-35С, Су-30СМ та МіГ-31, мають більш потужні радари та ракети, зокрема ракети класу "повітря-повітря" Р-37М, що перевершують українські AIM-120 за дальністю. Це створює загрозу для українських F-16, особливо у поєднанні з російськими системами ППО. Українські F-16, хоч і отримали деякі модернізовані системи, все ще старіші, ніж ті, що використовуються в інших країнах. Багато хто з них вже має десятки років польотів, що робить їх менш надійними. Хоча літаки обладнані сучасними засобами електронної боротьби, вони все одно залишаються вразливими до російської наземної оборони та авіації.

Варто зазначити, потужність українських F-16 поки що залишається обмеженою через невелику кількість літаків, вузьких місць у навчанні та повільні поставки. Союзники України, включаючи Данію, Норвегію та Нідерланди, пообіцяли передати понад 85 літаків, проте цього замало для досягнення повітряної переваги.

Читайте також на порталі "Коментарі" — хороші новини F-16: про що вдалося домовитися Зеленському з Байденом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини