Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому ми просили одне, а отримали інше: які плюси та мінуси авіабомби JSOW від США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ми просили одне, а отримали інше: які плюси та мінуси авіабомби JSOW від США

У США думали над встановленням на ці бомби додаткового двигуна, щоб вона могла летіти на відстань понад 500 км

сьогодні, 06:57
Поділіться публікацією:

Стало відомо, що у пакеті військової допомоги від США на‎ 8 млрд доларів для України будуть, зокрема, високоточні плануючі авіабомби, які вже давно просив Київ. Які їхні переваги та недоліки? Чи можуть бомби JSOW перетворитися на далекобійні ракети? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Чому ми просили одне, а отримали інше: які плюси та мінуси авіабомби JSOW від США

Авіабомби JSOW від США. Фото: з відкритих джерел

Ефективність в них ніяка, а вартість шалена

Експерт з авіації, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко в ефірі Rаdіо NV зазначив, що авіабомби JSOW мають вагу до 500 кілограмів.

"Це крилаті бомби. Вони мають скидатися з великої висоти і тоді вони здатні летіти на відстань 130 км. Ця бомба не має власного двигуна і вона лише зовні схожа на ракету", — зазначає Романенко.

При цьому експерт додав, що ці бомби мають дві вади. Перша – її треба скидати з досить великої висоти, а ми цього не можемо робити. Ми можемо скидати лише з малої висоти. Відповідно, якщо з великої висоти її дальність 130 км, то з малої висоти – приблизно 20 км. Звідси, наголошує Романенко, питання: "Для чого нам бомби, які летять на 20 км?

За його словами, друга вада цієї бомби в тому, що вона досить дороговартісна – коштує до півмільйона доларів.

"То нащо нам такі бомби? Ефективність в них ніяка, а вартість шалена", — наголосив він.

Експерт додав, що важко коментувати ситуацію, коли Україна просила у США крилаті ракети, а отримала крилаті бомби з дальністю, яка в 50 разів менша, ніж нам потрібно.

"Це в рамках отієї концепції – на тобі Боже, що мені не гоже", — зазначив він.

Романенко підкреслив, заради правди варто звернути увагу на те, що є й плюси цих бомб. Зокрема це те, що вони мають більш високу стійкість до засобів РЕБ, бо там більш стійка навігаційна система. І друга перевага – там є два типи бойових частин, які не фугасної дії.

Подібні авіабомби являють собою комплект, який може допрацьовуватися

Військовий експерт Валерій Рябих у ефірі телеканалу "Еспресо" розповів, що боєприпас JSOW (Joint Standoff Weapon) може ефективно використовуватися по цілях у глибині території Росії.

За його словами, це плануюча бомба, яка призначена для ураження наземних і морських цілей на великих відстанях.

"Боєприпас може мати дальність до 130 кілометрів при запуску з великої висоти. Бомба може наводитися на ціль за допомогою різних систем наведення, тобто в різних варіаціях. Це може бути інерційна система наведення, поєднана з супутником, а також інфрачервона система. Маса авіабомби досягає 450 кілограмів", — сказав він.

На його думку, звертає на себе увагу те, що подібні авіабомби являють собою комплект, який може допрацьовуватися. Так, у США думали над встановленням на ці бомби додаткового двигуна, щоб вона могла летіти на відстань понад 500 км.

"Крім того, подібні бомби не використовують систему DSMAC. З РФ чулися заяви про те, що передача подібних даних американцями може означати певні червоні лінії. Без цих даних ця авіаційна бомба може легко перетворитися на далекобійну ракету. Причому це можна зробити швидко і у великих кількостях. JSOW може ефективно використовуватися по цілях у глибині РФ", — додав Рябих.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Заході розповіли, як Зеленський придумав покласти край війні, не складаючи зброї.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини