Чому Києву важливо отримати гарантії безпеки від США – чи можуть виникнути проблеми з Трампом

Переговори з Вашингтоном щодо гарантій безпеки мають пріоритетний характер

Цього тижня Україна розпочне переговори зі США щодо двосторонньої угоди про надання гарантій безпеки (діятимуть до вступу нашої країни в НАТО), повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак. Тим часом екс-президент, ймовірний кандидат від Республіканської партії на виборах 2024 року Дональд Трамп вимагає від Конгресу США припинити військову допомогу Україні, аргументуючи це необхідністю співпраці Адміністрації чинного президента – демократа Джо Байдена – у розслідуванні щодо ймовірних корупційних справ "клана Байдена". Якими є перспективи отримання Україною реальних гарантій безпеки? Як кейс російсько-української війни розігруватиметься у президентських перегонах? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Для нас найкращим варіантом буде збереження нинішньої адміністрації демократів

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, в США, поділився таким коментарем:

"Діалог щодо можливих гарантій безпеки Україні, зрозуміло, треба продовжувати. Переговори з Вашингтоном з цього питання мають пріоритетний характер. Однак я бачу це як досить тривалий процес. Поки що виглядає так, що нам не готові дати щось більше, ніж дають за останні півтора роки. Тобто – зброю та фінансову допомогу. Однак, якщо закріпити навіть такий формат допомоги на перспективу, бажано на постійній основі, то це вже буде прогрес. Хоча я не назвав би це гарантіями безпеки".

Щодо теми України в американській політичній боротьбі, то вона, на думку експерта, точно звучатиме.

"Очевидно, що Трамп та його союзники у Конгресі зробили на це ставку, – вважає Володимир Дубовик. – При цьому республіканці-прихильники продовження допомоги Україні також є. У тому числі – у Конгресі. Це переконливо показали останні голосування у Палаті представників".

Однак, продовжує експерт, переконливого кандидата від цього сегменту в Республіканській партії, який міг би кинути реальний виклик Трампу на виборах 2024 року, не видно.

"Тому, об'єктивно, звичайно, для нас найкращим варіантом буде збереження нинішньої адміністрації демократів, навіть з урахуванням деяких закидів, які ми іноді на їхню адресу висловлюємо", – констатує Володимир Дубовик.

Нюанс із Трампом та з республіканцями в тому, що вони, отримуючи владу, самі змушені йти в руслі тренду

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін припускає, що отримання Україною гарантій безпеки від США є досить реалістичним сценарієм. Подібну практику, нагадує він, Штати застосовували до тих же Південної Кореї, Японії. Вони, як і Україна, поки що не входять до блоку НАТО, але мають певні гарантії безпеки безпосередньо від США.

"У ситуації на зараз отримати щось подібне (на період до вступу в Альянс) було б дуже позитивно для України. Тим більше, що, як на мене, громадські настрої в США (завжди впливають на політикум) можуть підштовхувати до того, щоб щось подібне надати нашій країні, – зазначає експерт. – Тим більше, що питання України, так чи інакше, є в американському порядку денному".

Зрозуміло, продовжує Олексій Якубін, що трампісти зараз намагаються розкручувати стару справу сина Байдена, пов'язану, зокрема, з Україною. І вона, вважає політолог, матиме вплив на внутрішню політику США.

"Але, – наголошує експерт, – загалом питання підтримки України важливе як для демократів, так і для республіканців. І з розгортанням виборчої кампанії український кейс лише актуалізуватиметься. Я маю гіпотезу, що Адміністрація Байдена може надати Україні якісь потужні гарантії і навіть запросити в НАТО у розпал виборчих перегонів. Саме на цей час припадає ювілейний саміт НАТО у Вашингтоні. У результаті трампісти та Трамп будуть змушені або підтримати таку позицію, або відверто йти проти неї".

За словами політолога, нюанс із Трампом і з республіканцями (і це видно навіть по республіканській більшості в нижній палаті Конгресу) у тому, що вони, отримуючи владу, самі змушені йти в руслі тренду. А тренд зараз – у підтримці України. І навіть, якщо Трамп знову прийде до влади, розвернути корабель на 180 градусів йому буде досить складно, наголошує Олексій Якубін.

"Стратегія України – максимально зберігати двопартійний консенсус, працювати і з демократами, і з республіканцями, – упевнений він. – Не намагатися робити акцент на одного кандидата. І намагатися пройти між крапель американської політики. Це цілком можливо. Так діє той самий Ізраїль та низка інших держав".

Читайте також на порталі "Коментарі" - очікування від серпня – що важливого має вирішитись для України.