Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому ефективність української ППО зросла до 90-95%: експерти розкрили секрет
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ефективність української ППО зросла до 90-95%: експерти розкрили секрет

Головна родзинка F-16 в універсальності

29 серпня 2024, 09:24
Поділіться публікацією:

За словами президента України Володимира Зеленського, F-16 збили російські крилаті ракети під час масштабної атаки російської в понеділок. Чи справді F-16 вже суттєво підсили ефективність української ППО? Яка головна перевага винищувачів F-16? Видання "Коментарі" розібралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Чому ефективність української ППО зросла до 90-95%: експерти розкрили секрет

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

F-16 могли застосовуватись лише в окремих регіонах

Експерт з питань розвитку авіаційного сектору Богдан Долінце в ефірі каналу "Київ24" наголосив, що після появи винищувачів F-16 ефективність української ППО зросла до 90-95%. 

Долінце нагадав, що F-16 призначені для знищення повітряних саме дозвукових цілей, тобто балістичні ракети цими літаками не збиваються, на сьогоднішній день немає такої технології. Разом з тим, ця авіація може залучатись для знищення ворожих ударних дронів-камікадзе типу "Шахед" та крилатих ракет, які летять на швидкості 350-500 км на годину.

"Якщо говорити про F-16, то зрозуміло, що станом на сьогодні їх кількість обмежена і вони могли застосовуватись лише в окремих регіонах. Але тим не менш, ми можемо порівняти ефективність знищення таких типів цілей в порівнянні, наприклад, з тим, що було два місяці тому. Ми бачимо за атаками, наприклад, 26 серпня (коли була потужна масована, добре продумана ворогом комбінована атака), відсоток знищення ударних дронів типу "Шахед" склав 90%, щодо знищення крилатих ракет, в основному це Х101, – майже 95%. Це є дуже високим показником. Якщо ми подивимось на дані 2022-2023 років, то зазвичай щодо безпілотників цей показник складав десь 80%, іноді доходив до 90%, в залежності від того, куди вони летіли. Щодо крилатих ракет, як правило, цей відсоток теж складав близько 80% плюс-мінус 10% в залежності від етапу, коли вони запускались і напрямків, за якими вони слідували", — прокоментував Долінце. 

За його словами, можна сміливо зробити висновок, що ефективність роботи системи протиповітряної оборони стала дещо вища.

Експерт зауважив, якщо говорити про ймовірність знищення цілей на 90-95%, то це, напевно, одні з найвищих показників у світі, які в принципі жодна з систем протиповітряної оборони не готова гарантувати на своїй території.

У F-16 є низка переваг

Льотчик-випробувач першого класу, полковник Повітряних сил ЗСУ Олександр Лиходід в ефірі телеканалу FREEДOM розповів, що одна з причин, чому партнерами було обрано саме F-16 для передачі Україні – в його універсальності

"Ця машина дійсно багатоцільова. По-перше, вона може працювати як у повітрі, так і по землі. По-друге, це дуже розповсюджений літак — наразі налічується близько 4,5 тисяч машин, які в мирний час успішно літають у 25 країнах світу. Важливою перевагою цих машин є ще й те, що їхнє виробництво налагоджено в Європі, в Бельгії. Тобто складання цього літака з нуля може повністю здійснюватися в Європі. Крім того, починаючи з 1974 року, коли був виліт першого F-16, ця машина постійно вдосконалюється в технологічному плані", — розповів льотчик-випробувач першого класу.

Він також додав, що навчання пілотів для польотів на даному бомбардувальнику може відбуватися не тільки в США.

За словами експерта, ще одна з переваг даних літаків у тому, що навчання пілотів може відбуватися не тільки у США, але в будь-якій європейській країні, яка активно використовує ці машини — де є спеціальні тренажери, команда інструкторів тощо. Ще одна перевага — доступність запчастин до них. Їх виробляється досить багато, і тому в разі поломки не потрібно буде чекати місяцями постачання запчастин, щоб його відремонтувати", — додав експерт.

За його словами, важливий плюс F-16 — те, що він відомий усім, зокрема європейським країнам.

Олександр Лиходід підкреслив, тому в разі непередбаченої ситуації в Україні, літак може без проблем приземлитися в Румунії, Польщі, Словаччині, Болгарії тощо. Тож переваги F-16 – очевидні. Це і пояснює, що союзники України зупинили вибір саме на цьому літаку. Аби в України не було проблем із його подальшою експлуатацією, ремонтом та обслуговуванням.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна отримала F-16 із сюрпризом від США: про що йдеться.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини