Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому частина країн Європи вже готові до переговорів з Путіним – коли вони можуть відбутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому частина країн Європи вже готові до переговорів з Путіним – коли вони можуть відбутися

Незважаючи на звірства Росії в Україні, у низки європейських країн немає страху, що Росія піде на Європу, тому вони вважають, що з Путіним ще можна домовитися

9 грудня 2022, 12:57 comments2420
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Словаччини Растислав Качер нагадав про спроби домовитися з Адольфом Гітлером у відповідь на ідеї щодо можливості переговорів з РФ. Про це він сказав на брифінгу під час візиту до Києва. Чому одні країни Європи вивчили уроки історії, інші – все ще ні? Якими і за яких умов можуть бути переговори між Києвом і Москвою? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому частина країн Європи вже готові до переговорів з Путіним – коли вони можуть відбутися

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Має бути дуже сильне потрясіння, щоб вся Європа нарешті зрозуміла – Росія не та сторона, з якою можна домовлятися

Політтехнолог, спеціаліст з антикризових кампаній Денис Богуш пояснює ті чи інші позиції країн Європи тим чи іншим їхнім історичним досвідом.

"Одні з них (захід, центр, частина півдня) стали після Другої світової війни учасниками блоку НАТО, а інші, як правило, східні – Варшавського договору (створено СРСР на противагу Північноатлантичному альянсу). На своїй шкурі багато хто відчув, як діють "совєти" та гітлерівська Німеччина. Радянський тиск після війни дуже гостро відчули Польща, тодішня Чехословаччина. Тому нинішні Польща, Чехія, Словаччина, країни Балтії так нам допомагають. Вони не хочуть повторити сумний досвід Другої світової та "радянізації" частини Європи. Вони чудово знають "російський стиль", він же нинішній "русский мир". А Західна Європа відчуває все це дещо інакше", – зазначає експерт.

За його словами, це та сама Німеччина, яка до початку війни підписувала пакт із СРСР про поділ частини Європи. Та сама Франція. Даються взнаки і травми після Другої світової.

"У результаті вони не мають страху, що Росія піде на Європу. Що Берлін, що Париж не уявляють, що РФ може атакувати їх, атакувати країни НАТО. І оцінюють ситуацію абсолютно неадекватно, – вважає Денис Богуш. – Йде найпотужніша континентальна війна із застосуванням високоточних озброєнь. Інтенсивність використання боєприпасів зашкалює, часом перевищуючи їхнє добове використання під час Другої світової. Але Німеччина та Франція чомусь не розуміють, що за такого розкладу, за нинішньої позиції Кремля, переговорів з Путіним просто бути не може".

Експерт акцентує, що зараз Росія закинула наратив усім своїм агентам у всіх країнах світу у стилі, що це Україна не хоче переговорів та миру. Мовляв, якщо переговори розпочнуться, війна закінчиться, як і всі проблеми, які нею викликані.

"Адже зараз вся Європа відчуває наслідки цієї війни у вигляді біженців, інфляції, підвищення цін на продовольство, енергоносії, – зазначає політтехнолог. – І європейцям, ясна річ, це не подобається. І деякі (у тих самих Франції, Угорщині) пов'язують це з тим, що Україна не здалася – на рівні влади та народу. І має бути дуже сильне потрясіння, щоб вся Європа нарешті зрозуміла – Росія не та сторона, з якою можна домовлятися. Деякі держави цього не розуміють, тому що не відчули на собі російську агресію, російську (читай – радянську) окупацію. Росіян вони ще сприймають членами антигітлерівської коаліції, визволителями".

На всі ці закиди про переговори наша влада чітко дала зрозуміти – до звільнення всіх наших територій ми не розпочинаємо переговори. І Денис Богуш із цим повністю згоден. А ось далі є варіанти.

"Наприклад, США ставили завдання, щоб після цієї війни та санкцій, введених проти агресора, Росія не мала можливості більше ні на кого нападати. Що передбачає її демілітаризацію, денуклізацію (позбавлення ядерної зброї). Нам би добре зробити між Україною та РФ величезну бетонну стіну, як між Ізраїлем та Палестиною. Але я розумію, що нам доведеться закатати рукави – і зробити як мінімум 100 або 200 км демілітаризовану зону на території РФ вздовж усього нашого кордону. А як максимум – повна демілітаризація Росії, включаючи ядерне роззброєння. Тому що країна, яка має ядерну зброю і вирішила нею залякувати, це в сучасному світі – позиція дикуна, мавпи з гранатою. Адже це не РФ винайшла ядерну зброю, вона їй дісталася у спадок від СРСР. Але вона не вміє її навіть до ладу зберігати, воліючи розмахувати, як дикун кийком. І це загроза всій планеті. І загрозу цю слід усунути", – упевнений Денис Богуш.

Європейці гадають, що не може повторитися того, що трапилося у 40-х роках минулого століття

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко розмірковує так:

"Політики – це частина суспільства. А суспільство, здебільшого, це люди, які не здатні довго думати про погане. І багатьом жителям ЄС чомусь здається, що з ними такого, як з українцями, не станеться. Це ж XXI століття! Прогрес… Але при цьому людина залишилася такою ж, як була раніше – агресивною, здатною на конфлікти. І наліт цивілізації у нас – мінімальний, плівочка… Решта – звір, що сидить усередині".

Люди, особливо у демократичних країнах, надто довіряють цьому легкому нальоту цивілізації, зазначає аналітик. Думають, що не може повторитись того, що трапилося у 40-х роках минулого століття. Що не може бути геноциду, військових злочинів і таке інше. І тому європейці все ще не вірять, не хочуть вірити, що таке – можливо. І що таке відбувається на їхньому порозі.

"У такому ж ключі, – продовжує Віктор Бобиренко, – мислять (якщо можна так сказати) політики популістичного складу, які думають не про наступні покоління, а про наступні вибори. Вони мімікрірують під бажання певної частини суспільства".

Деякі ж, наголошує експерт, навпаки, зуміли перебудуватися, десь навіть переступити через себе під час цієї війни. Як, наприклад, президент ФРН – Штайнмайєр. Він був вісім років таким собі голубом миру, а зараз став яструбом. Вибачився за свої помилки – і почав говорити, що з Росією не можна домовлятися, тому що основний метод управління там внутрішніми та зовнішніми процесами – це брехня. Брехня та зброя.

"Отже, є різні політики. Ультра (ліві, праві) найчастіше грають на почуттях виборців, орієнтуються виключно на внутрішній запит. Як той самий угорський прем'єр Орбан. Адже в політтехнології як? Ви створюєте якийсь міф, продаєте електорату, але потім цей міф починає керувати вами. Так сталося з Орбаном. Він забув уроки історії, – вважає Віктор Бобиренко. – Про те, що Будапешт двічі штурмували радянські війська. Спершу під час Другої світової, а потім – 1956-го. І Угорщину фактично було окуповано "совєтами" до 1989 року. Але угорські політики чомусь про це забули. На відміну від польських. У Польщі, Словаччині, країнах Балтії, де СРСР залишив шрами, суспільство консолідується навколо тих, хто проводить агресивну антимосковську політику. У цих країнах політики виховують виборця, а не підлаштовуються під нього".

На думку експерта, проводити переговори Київ із Москвою буде лише тоді, коли ми за допомогою закордонних партнерів (у сенсі підтримки нас озброєнням та фінансами, а також ударів по країні-агресору санкціями) поб'ємо противника на полі бою. І поб'ємо так, що він погодиться на всі наші умови.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Москві лунають вибухи – масштабна пожежа у ТЦ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини