Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому американці заздрять цифровізації ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому американці заздрять цифровізації ЗСУ

Україна створила власну розвідувально-інформаційну мережу для координації бойових підрозділів на полі бою

3 січня 2023, 20:20
Поділіться публікацією:

Українська розвідувально-інформаційна мережа виявилася дешевшою та оперативнішою за аналогічну американську, на створення якого у Пентагону пішли десятиліття і мільярди доларів. Західні ЗМІ розповіли, у чому її перевага над американськими аналогами, пишуть "Коментарі" з посиланням на ТСН.

Чому американці заздрять цифровізації ЗСУ

Україна переплюнула США у своїх технологіях

"Імпровізована київська мережа з безпілотників, винищувачів та зброї, пов'язаних через супутниковий зв'язок і спеціальне програмне забезпечення, дає його солдатам рівень інтелекту, координації й точності, який дозволяє силам нарізати кола навколо чисельнішої і озброєнішою, але незграбною армією Росії", – інформують міжнародні видання.

Успішне створення української віртуальної командно-контрольної системи "з коліс" демонструє Заходу важливі уроки, зокрема щодо потреби експериментувати та долучати цивільних експертів. А за словами британського підполковника, який з 2014 року працював зі збройними силами США та України над оборонною реформою Глена Гранта, бюрократичні західні військові "надто повільні та важкі", щоб оперативно застосовувати нові технічні рішення для вирішення завдань на полі бою. Він додав, що саме українці продемонстрували, як можна оцифрувати війну.

"Противник 20 років готувався до повноцінної технічної війни. Ми ж зробили технологічний стрибок за 10 місяців, – заявив днями міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. — Ця робота досі продовжується".

Американські журналісти захоплено пишуть про те, як українські солдати "модифікують готові дрони", прилаштовуючи їх для скидання гранат на окопи ворога, роблять безпілотні автомобілі з кулеметами та видумують інші пристрої. Окремо згадується система Delta, за допомогою якої українські командири на полі бою в реальному часі отримують розвіддані від безпілотників і від коригувальників з-поміж місцевих жителів. До слова, Delta — національна військова система ситуаційної обізнаності, яку використовують Збройні сили України та Сили безпеки і оборони України; побудована за стандартами НАТО, що уможливлює ведення мережево-центричної війни.

"Це називається пов'язаною війною, і завдяки життєвому досвіду українська армія стане передовою за всю історію", — заявив керівник підрозділу з розробки нових військових технологій в одній з бригад ЗСУ Роман Перімов.

Ще одним з елементів успіху України в галузі військових інновацій є те, що безліч приватних компаній і навіть окремі військові частини ведуть власні військово-технічні розробки. Водночас за словами колишнього офіцера спеціальних операцій США Бред Хелсі в американській армії не вдається швидко навіть підписати стандартний контракт. 

Читайте також на порталі "Коментарі" — коли ЗСУ матиме українські дрони.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини