Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чим небезпечні північнокорейські ракети у РФ: чи може Москва отримати аналог HIMARS
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим небезпечні північнокорейські ракети у РФ: чи може Москва отримати аналог HIMARS

Росіяни можуть отримати ракет від Ірану, дальність польоту яких сягає 80 кілометрів

14 серпня 2024, 09:35
Поділіться публікацією:

Росія не тільки вдало обходить санкції і продовжує виготовляти ракети власного виробництва, а й активно використовує північнокорейські ракети KN-23. До того ж з’явилася інформація, що Іран може передати Росії свої ракети. У чому небезпека корейських та іранських ракет. Видання "Коментарі" розбиралося в цьому питанні, проаналізувавши думки експертів.

Чим небезпечні північнокорейські ракети у РФ: чи може Москва отримати аналог HIMARS

Ракетний удар. Фото: із відкритих джерел

Ракети Північної Кореї небезпечні, вони нестійкі до РЕБів

Експерт з авіації Валерій Романенко в ефірі "24 Каналу" розповів, що російські окупанти атакували Україну чотирма балістичними ракетами KN-23 із Воронезької області. Ці північнокорейські ракети, хоч і рідко досягають цілей, однак становлять серйозну загрозу населенню, оскільки відхилення цих ракет від цілей становить 100-200 м, а іноді вони розвалюються в польоті.

Романенко додав, що KN-23 – це клон російської балістичної ракети комплексу "Іскандер". За його словами, північнокорейська ракета на 400 кг легша і на 190 км має більшу дальність польоту.

"Пусковий комплекс несе дві таких ракети. В цій ракеті діаметр корпусу більший на 10 мм, вона довша на 90 см, в більшості вузлів схожа на російський прототип", — розповів Романенко.

Авіаексперт розповів, що під час дослідження цих ракет виявили, що їх системи наведення дуже прості, ця ракета має 3 супутникові системи орієнтації: американську GPS, російську "ГЛОНАСС", китайську "Бейдоу". Перша в Україні глушиться, а дві інших не дають необхідної точності, тому часто ця ракета летить за інерційною системою.

"Ці ракети небезпечні, вони нестійкі до РЕБів. Коли розібрали цю ракету, то побачили, що вона дуже проста, всі проводи були без металевої плівки, вони зазнають впливу радіоперешкод. Тому, може, коли висока щільність засобів РЕБ, це впливає на те, щоб збити з заданого курсу цю ракету на кінцевому етапі", – сказав Романенко.

Тегеран може зважитися на поставку ракет РФ

Військовий експерт, головний редактор Defense Express Олег Катков в ефірі телемарафону зазначив, що інформація про передачу Іраном Росії ракет поширюється ще з жовтня 2022 року. 

"Досі вони не передавалися. Але є величезна різниця між тими ракетами, про які говорили до цього. Тоді мова йшла про ракети, які мають дальність на 300 та навіть до 700 кілометрів і призначалися для ураження тилових об'єктів", — відзначив Катков.

Наразі, як він пояснив, Reuters повідомив про можливу передачу Росії іншого типу ракет, а саме — Ababil.

"Ці ракети тактичні, значно меншої дальності. Це 80 кілометрів. Також йшлося про інші ракети, але з дальністю, яка складається в 80-150 кілометрів. Це такі ракети, які більше схожі на GMLRS до HIMARS. Тегеран під час минулої виставки у Москві ракету Ababil презентував. Тому такі розмови, що Кремль зацікавлений, мають за собою підгрунтя", — додав Катков.

Він також прогнозує, що реакція від США у будь-якому разі буде. Адже перед тим, як КНДР почала постачати боєприпаси до РФ, тим більше балістичні ракети, — у Вашингтоні погрожували Пхеньяну. Але як показала практика, ніяких наслідків для Пхеньяну не настало, принаймні нічого не змінилося. На тлі цього Тегеран міг подивитися, що таке постачання безкарне, і міг нарощувати постачання до РФ озброєння. Все, що може зупинити Тегеран, — це відповідна і бажано превентивна реакція.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можливі переговори з РФ після Курської операції: чого чекати від Москви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини