Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи зможе Україна «дістати» заморожені російські мільярди за кордоном
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зможе Україна «дістати» заморожені російські мільярди за кордоном

Україна розраховує коштом заблокованих російських активів відновити інфраструктуру після війни

12 березня 2023, 12:12
Поділіться публікацією:

Російські активи на $58 млрд заморожені в банках різних країн світу. Про це йдеться в заяві Міжнародної групи з блокування майна підсанкційних росіян. Очікується, що частина цих грошей покриє витрати на відновлення України після виведення російських окупаційних військ з території країни, пишуть "Коментарі".

Чи зможе Україна «дістати» заморожені російські мільярди за кордоном

Понад $58 млрд російських активів заморожено – в яких країнах найбільше

Миколаївська область і Данське королівство підписали Меморандум про відновлення після війни. Фактично, документ закріпив взяті данцями ще влітку зобов’язання: щойно замовкне зброя — вони готові вкладати гроші для того, щоб регіон повернувся до довоєнного стану.

“Насамперед, я переконала данців, що ми хочемо не просто відновлення, а двостороннього співробітництва, яке буде корисним як для Миколаївської області, так і для Данії. Для нас важливо відбудувати не тільки житло, а й промисловість, оскільки це робочі місця, наявність яких заохочуватиме людей повертатися в регіон. Тому я багато розповідала гостям про можливості місцевого бізнесу, про промисловість, яка може зацікавити данських підприємців”, — розповіла голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва.

Частину коштів на відновлення України данці зможуть компенсувати завдяки замороженим у країні російським активам. Це майно та валюта на майже $11 млрд — уже куплені й оплачені Росією підсанкційні товари, наприклад, метал і залізна руда, які торік перебували в данських портах. А також — гроші росіян, які зберігалися в данських банках. Передати частину коштів на післявоєнне відновлення Миколаївської області Данія пообіцяла ще влітку.

Загалом міжнародна група з блокування активів росіян нарахувала понад $50 млрд уже заморожених коштів, які мають російське походження. Це і гроші, і заарештоване в різних країнах майно росіян, які перебувають під санкціями.

“Оскільки агресивна війна Росії триває, члени Міжнародної групи з блокування активів, як і раніше, сповнені рішучості покласти на Росію великі витрати. Група продовжить виявляти, знаходити і заморожувати активи росіян, які перебувають під санкціями, з метою позбавити Кремль коштів, необхідних йому для ведення незаконної війни”, — йдеться в заяві Міжнародної групи з блокування активів РФ.

Найбільше російських активів заблоковано у США, де зберігалися федеральні резерви Росії. Серед європейських країн лідер — Бельгія. Маленька країна знайшла і заморозила російського майна на майже 60 млрд євро. Також Брюссель досяг успіху в блокуванні великих грошових переказів, учасники яких — пов’язані з РФ особи або компанії.

“Крім того, було заблоковано російські фінансові операції на 191 млрд євро. Загалом ці заходи стосуються 1 789 російських компаній або громадян, які перебувають у чорному списку. Незабаром після початку війни наша митниця зіткнулася з різким збільшенням кількості імпортних і експортних перевірок. Наприклад, щодо Росії та Білорусі вже перевірено 91 020 декларацій. Також було фізично перевірено 7 925 контейнерів”, — заявив міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петегем.

Наразі і США, і країни Європи працюють над розробкою механізму передачі заморожених російських активів Україні. Очікується, що частина коштів буде спрямована на компенсацію країнам Заходу за передачу зброї українській армії. Решту — на післявоєнне відновлення країни. Загалом збитки, яких Росія завдала Україні, вже оцінюють у два трильйони гривень.

"Коментарі" також писали про те, що перший пакет західних санкцій проти РФ було запроваджено 22 лютого 2022 року через визнання Росією так званих “ДНР” і “ЛНР”. Наступний пакет — вже на другий день повномасштабної війни, яку РФ розв’язала проти України 24 лютого минулого року. Зараз 12 місяць війни та 10 пакетів санкцій. Кожне нове обмеження — це проблема для російської економіки, тому що теорія санкційного тиску полягає саме у тактиці тисячі дрібних надрізів по економіці Росії, які призводять до того, що сукупність цих пакетів принесе найсильніші удари по російській економіці.

Як повідомляв портал "Коментарі", Україна потребує насамперед інвестицій в енергетичний сектор для диверсифікації виробництва енергії, а також в об'єкти для зберігання електроенергії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗМІ дізналися, хто допомагає Путіну обходити нафтові санкції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини