Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи відправлять 20-річних на фронт: у ВР розставили всі крапки над «і»
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи відправлять 20-річних на фронт: у ВР розставили всі крапки над «і»

Нардеп Федір Веніславський в інтерв’ю РБК-Україна розповів про те, чи будуть відправляти 20-річних на фронт

24 червня 2024, 19:41
Поділіться публікацією:

Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський повідомив, що на даний момент в Україні не обговорюється зниження призовного віку до 20 років.

Чи відправлять 20-річних на фронт: у ВР розставили всі крапки над «і»

Федір Веніславський

За його словами, у комітеті не проводилися обговорення щодо зниження призовного віку до 20 років. Що стосується зниження віку з 60 до 50 років, це також передчасно, і підстав для цього немає, додав політик.

Окрім того, Веніславський зазначив, що чоловіки віком 18–25 років можуть бути як призовниками, так і військовозобов'язаними, і в останньому випадку вони можуть підлягати мобілізації.

Як підкреслив нардеп, призовниками є чоловіки, які не служили у ЗСУ, не проходили військово-лікарську комісію (ВЛК), не були визнані придатними чи непридатними до служби і не мають військової кафедри. За словами депутата, існують три категорії військовозобов'язаних чоловіків віком до 25 років.

До першої категорії належать ті, хто проходив військову кафедру і є офіцерами запасу, закінчивши виш у 23 роки і пройшовши військову кафедру з 2020 до 2022 року. Якщо такі особи не продовжують навчання в магістратурі, вони можуть бути мобілізованими до 25 років.

Друга категорія – це чоловіки, які відслужили строкову службу. Наприклад, ті, хто почав служити у 18 років у 2020 році і звільнився у 2021 році, нині мають 22 роки і підлягають мобілізації.

Третя категорія включає чоловіків, які пройшли ВЛК та були визнані обмежено придатними. Зміни в законодавстві передбачають, що якщо такі особи будуть визнані придатними до служби, вони стають військовозобов'язаними. Їм видають військовий квиток і присвоюють спеціальність солдатів, тому в умовах війни вони також підлягають мобілізації.

Веніславський визнав, що тут може бути соціальна несправедливість, оскільки ті, хто не служив і не має військово-облікової спеціальності та не був визнаний обмежено придатним, не підлягають призову до 25-річного віку, на відміну від інших. Якщо ж у приписному свідоцтві чоловіка до 25 років зазначено, що він придатний до військової служби, але не проходив строкову службу, він є призовником, а не військовозобов'язаним.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що за словами нардепа Соломії Бобровської, пропозиції щодо зміни віку були, але "не знайшли свого місця" в обговоренні на комітеті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини