Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи варто сприймати всерйоз нові ядерні погрози РФ: яку хитрість задумав Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи варто сприймати всерйоз нові ядерні погрози РФ: яку хитрість задумав Путін

Росія може планувати удари по наших підстанціях, які забезпечують роботу атомних електростанцій

26 вересня 2024, 13:47
Поділіться публікацією:

Україна публічно говорить про плани РФ бити по українських АЕС. І практично в цей же час російський диктатор Володимир Путін заявляє, що Росія внесла поправки до своєї доктрини ядерного стримування, і тепер вона може завдати ядерного удару по неядерній державі, наприклад через запуск безпілотників. При цьому аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що заяви російського диктатора Володимира Путіна щодо намірів застосувати ядерну зброю більше схожі на спроби стримування країн Заходу. Про що говорять ядерні погрози Росії? Чому вони з'явилися зараз? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи варто сприймати всерйоз нові ядерні погрози РФ: яку хитрість задумав Путін

Ядерна зброя Путіна

Путін забезпечує політтехнологічну базу Трампу

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков вважає, що ніхто атомних електростанцій атакувати не збирається.

"Адже навіть ті ідіоти, які засідають у російському Генштабі, розуміють, що, якщо відбудеться катастрофа, то вона і їх заразом накриє. Тому Росія взаємодіє із МАГАТЕ. Росіяни, навпаки, на Україну намагаються скаржитися, що це нібито ми атакуємо Запорізьку та Курську АЕС. Тому загроза щодо АЕС, звичайно ж, вища, ніж у довоєнний час, але тут щось непередбачене та нецілеспрямоване навряд чи може статися. Атомні електростанції, що знаходяться в Україні, будували ще за радянських часів, і вони відповідають усім нормам, щоби витримати навіть атомну термоядерну війну. Тому зовні роздовбати атомну станцію практично неможливо. АЕС витримає падіння великого пасажирського літака та навіть ракети. Нічого з нею не станеться. Але зсередини її підірвати можна. Усі ми знаємо сумний приклад Чорнобиля", – наголосив експерт.

Він продовжив, ті дії, які веде Росія, показують, що вона може планувати удари по наших підстанціях, які забезпечують роботу атомних електростанцій. Тобто, з одного боку, через ці підстанції йде електрика, яку виробляє атомна електростанція. З іншого боку, туди через ці підстанції проходить електрика, необхідна для роботи самої АЕС.

"Адже ж АЕС не працюють на власній електроенергії. Тому, якщо якийсь удар внаслідок військових дій призведе до того, що будуть зруйновані підстанції і ті лінії, які заводять електроенергію на атомну підстанцію, тоді потенційно можлива катастрофа. Хоча для цього передбачено систему охолодження, але в цьому сенсі ризик великий", – наголосив Олександр Кочетков.

Щодо заяв Путіна про ядерні удари по неядерних країнах у комплекті, якщо якась неядерна країна раптом нападає на ядерну за підтримки ядерної країни, то експерт вважає, що це прямий натяк Москви на США, які допомагають Україні зброєю.

"Ми ведемо бої на території Курської області. Начебто це вже можна розглядати як варіант для ядерного удару по Україні та США. Але, крім слів, ми нічого нового не почули. Стара пісня на новий лад. Всі ці умови, про які говорять росіяни і які дозволяють завдати ядерного удару, не змінилися. Вони їх по-іншому перефразували. Якщо вже на те пішло, то у них у доктрині і раніше було прописано, що удар по елементах термоядерної тріади повинен викликати у відповідь термоядерні удари. Ми бомбимо аеродроми стратегічних бомбардувальників, але ніякого термоядерного удару у відповідь немає. Це в чистому вигляді спроба навіть не так залякати, бо давно перестали боятися, як дати аргумент Дональду Трампу на виборах у США. Республіканець може заявляти, що якщо президентом буде Гарріс, то варто чекати на термоядерну війну. Мовляв, Росія вже обіцяє завдати термоядерного удару, якщо США продовжуватимуть надавати допомогу Україні, а він, в свою чергу, обіцяє цю допомогу згорнути. І, відповідно, Трамп обіцяє зняти ядерну загрозу та закликає голосувати за нього. Тобто Путін забезпечує політтехнологічну базу Трампу для відмови від підтримки України. І не більше. А по суті, зміна цієї військової доктрини не відбувається", – підсумував Олександр Кочетков.

Ядерної війни не буде

Олексій Воронцов, головний редактор інформагенства "УкрПрес інфо" та голова правління агентства журналістських розслідувань "Сила України" так прокоментував ситуацію:

"Зараз на росії в особі путіна та його терористичного пулу педалюють ескалацію енергетичних бойових дій в Україні. Кремлівські аналітики виношують ідеї тиску на світову спільноту, насамперед на Захід та США. У цьому аспекті головними аргументами виступають енергетичні об'єкти, на жаль, всі теплові станції, що генерують, зруйновані, частина гідроелектростанцій теж. Є дванадцять атомних енергоблоків, які Україна успадкувала від СРСР, ще три були запущені після його розпаду – в 1995 і 2004 роках. Сьогодні в експлуатації на АЕС України знаходяться 15 енергоблоків із загальною встановленою потужністю 13 835 МВт, що становить 26,3% від сумарної встановленої потужності електростанцій України. Діючих атомних станцій чотири: Запорізька АЕС – знаходиться під окупацією, Рівненська АЕС, Хмельницька АЕС, Південно-Українська АЕС. Усього три станції забезпечують третину генерації електроенергії в Україні, у зв'язку з цим кремль посилює політику шантажу, залякування та тиску".

Експерт продовжує, з іншого боку путін загрожує застосувати тактичну ядерну зброю по території України з метою завдати насамперед ударів по енергетичних об'єктах та центрах прийняття рішень. 

"Ескалація енергетичної кризи та ядерного шантажу відбувається напередодні виборів у США, як засіб впливу на кухню світової політики та кринж тиску на самі вибори, мовляв, дослівно "якщо оберете Трампа ми заспокоїмося", таким чином московські маніпулятори намагаються просувати свої ідеї в геополітичному руслі. Зі свого боку, я вважаю, що політика "нахрапу" і бандитського шантажу зазнає повного фіаско і тріщить по швах, росію в усьому цивілізованому світі вважають ізгоєм у всіх відносинах і цей процес розвивається в геометричній прогресії. Ядерної війни не буде…", — підсумував Олексій Воронцов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ядерний удар по Україні: президент Польщі Дуда пояснив, якою буде реакція миру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини