Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи розв'яже Путін ядерну війну: чого злякалися США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи розв'яже Путін ядерну війну: чого злякалися США

Путін намагається голосними заявами та попередженнями утримати країни НАТО від певних дій

сьогодні, 10:10
Поділіться публікацією:

Кремль систематично погрожує не лише Україні, а й всьому Заходу застосуванням ядерної зброї. При чому Москва це робить не лише з початком повномасштабної війни, а й набагато раніше, коли анексувала Крим. Чи розв'яже Путін ядерну війну та чи подіяли погрози Кремля і США відмовилися від ідеї давати дозвіл Україна на застосування далекобійної зброї по території РФ? Видання "Коментарі" розбиралося в цьому питанні, проаналізувавши думки експертів.

Чи розв'яже Путін ядерну війну: чого злякалися США

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Путін не раз погрожував Заходу початком ядерної війни

Почесний професор військових досліджень у Королівському коледжі Лондона Лоуренс Фрідман в колонці на The New York Times висловив думку, що застосування ядерної зброї Росією – найнебезпечніший варіант, але не найімовірніший.

Експерт вважає, що метою нещодавньої зміни ядерної доктрини РФ, нової "червоної лінії" Путіна, була спроба вплинути на США в питанні надання дозволу Україні наносити удари вглиб Росії західною зброєю.

Фрідман нагадав, що відтоді, як Росія анексувала Крим 2014 року, Путін не раз погрожував Заходу початком ядерної війни.

"Кожна з цих заяв у різний час мала на меті утримати країни НАТО від певних дій – вступ Швеції та Фінляндії до НАТО, постачання Заходом зброї в Україну... Але, як ми знаємо, Швеція та Фінляндія вступили до НАТО, а Європа і США постачали Україні ракетні установки, танки, винищувачі F-16 і ракети великої дальності. Ядерної відповіді не було", — зазначив професор.

Автор припустив, що жодна з перерахованих вище дій не виправдовувала такої різкої ескалації, оскільки будь-яке застосування ядерної зброї підняло б війну в Україні на новий, винятково небезпечний рівень.

Путін по своїй натурі боягуз

Політичний експерт Вадим Денисенко в ефірі каналу Еспресо висловив думку, що головною причиною відмови адміністрації Байдена надати дозвіл на удари вглиб території РФ стала загроза російських диверсій у США та ЄС.

"Звісно, частина американського істеблішменту боїться ядерних погроз з боку РФ. Хоча це не є основною причиною відмови надати нам дозвіл бити їхньою зброєю вглиб території РФ. Головна причина — і про це нещодавно писали в одному з західних ЗМІ — полягає в тому, що якщо такий дозвіл Україна все-таки отримає, то РФ може вдатися до диверсій в США та ЄС. Начебто таку інформацію мають розвідувальні служби. Зокрема, підпали складів із боєприпасами, знищення військової інфраструктури й подібні терористичні акти", — пояснив Денисенко.

За словами експерта, ядерні погрози Путіна слід розглядати в контексті президентських виборів у США.

Вадим Денисенко вважає, що Путін, бувши по своїй натурі боягузом, в принципі дуже боїться застосовувати ядерну зброю. Експерт погоджується з тим, що диктатор підіймає ставки й різко заявляє про те, що готовий застосувати ядерну зброю. Втім, всі ці його заяви щодо зміни ядерної доктрини РФ не повʼязані з Україною, а більше слід розглядати в контексті виборів у США. 

"Оскільки одна з головних тез, з якою Дональд Трамп іде на вибори, полягає в залякуванні Третьою світовою війною й що тільки він здатен її не допустити. Тому в цьому випадку Путін дуже чітко підіграє Трампу й заявляє про готовність до ядерної війни", — додав він.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія може готувати "великий салют" до дня народження Путіна: що чекає Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини