Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи реально завершити війну у 2025 році: про що говорить заява президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи реально завершити війну у 2025 році: про що говорить заява президента

В України є можливість зробити "дуже серйозні кроки" для наближення перемоги

сьогодні, 06:56
Поділіться публікацією:

Після зустрічі з Папою Римським у Ватикані президент України Володимир Зеленський заявив, що хоче закінчити війну в Україні не пізніше 2025 року. За його словами у цьому допоможе план перемоги, а також підтримка міжнародних партнерів. Чи реально завершити війну у 2025 році? Які умови? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Чи реально завершити війну у 2025 році: про що говорить заява президента

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

У жовтні-грудні на користь українській армії може зіграти погода 

Екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко в інтерв’ю OBOZ.UA заявив, що війна в Україні дійсно може завершитись у 2025 році, але для цього потрібні будуть сильні рішення. Зокрема, потрібна важка військово-дипломатична робота, яка включає покращення ситуації на фронтах з одночасними напрацюваннями на військово-дипломатичному рівні щодо реалізації Плану миру. 

"На мою думку, така можливість, така перспектива є. Проте вона потребує відповідних рішень. Були надії на "Рамштайн", але ситуація загострилася у зв'язку з виборами в США й через погодні умови. Тому президентові доводиться працювати, розподіляючи ці питання по часу та країнах", — зазначив він.

Романенко додав, що президент США Джо Байден принципово не відмовився від ухвалення серйозних рішень, але питання у тому, коли це відбудеться.

Також він зазначає, що у жовтні-грудні на користь українській армії може зіграти погода, оскільки наступати в таких умовах набагато важче, ніж оборонятися. Водночас США мають можливість допомагати Україні фінансово, озброєннями, технікою та боєприпасами.

"Якщо зараз, з одного боку, потужно та швидко забезпечити Сили оборони України, а з іншого – посилити мобілізацію, щоб поповнити насамперед бригади, які воюють на лінії зіткнення, а також сформувати резервні бригади, тоді цього року можна буде вирішити питання стабілізації фронту, тобто зупинити просування противника і вийти на формування резервних бригад, створення ресурсу для деокупаційних процесів. А це спонукатиме Росію перейти до переговорного процесу", – прокоментував експерт.

Ймовірність закінчення російсько-української війни до кінця 2025 року – 50/50

Ветеран російсько-української війни, колишній командир взводу батальйону "Айдар" Євген Дикий в ефірі каналу "Еспресо" зазначив, коли і як закінчиться війна в Україні, залежить від багатьох факторів.

Щодо ймовірності закінчення російсько-української війни до кінця 2025 року, Дикий зазначив, що тут 50/50. Або завершиться, або не завершиться. 

"Мені здається, що гадати на кавовій гущі і вангувати — абсолютно невдячна справа. Факторів, які визначають чи завершиться війна у 2025, 2026 або у 2027 році... й також факторів, які визначають, чиєю перемогою ця війна завершиться, — дуже багато", – говорить експерт.

Коментуючи останню заяву президента України Володимира Зеленського, Дикий акцентував, що український лідер говорив про "можливість зробити певні кроки" для завершення війни у 2025 році, а не про "можливість завершення війни" до цього часу.

"Ви ж розумієте, наскільки велетенська різниця між цими двома меседжами, — підкреслив Дикий. — Народ чує те, що хоче почути… Але я абсолютно згодний з президентом, що можливість зробити дуже серйозні кроки в нас є".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Торопець №2: Генштаб прокоментував удар по арсеналу зі снарядами у Брянській області.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини