Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи потрібно хвилюватися ядерній загрозі Путіна: що буде свідчити про готовність РФ застосувати ядерну зброю
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи потрібно хвилюватися ядерній загрозі Путіна: що буде свідчити про готовність РФ застосувати ядерну зброю

Фахівець з ядерної стратегії пояснив, які ознаки будуть вказувати на підготовку Росії до ядерного удару.

сьогодні, 11:17
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Заяви російського диктатора Володимира Путіна про коригування ядерної доктрини РФ викликала нову хвилю занепокоєння у світовій спільноті. Особливо небезпечним це виглядає у контексті підтримки України з боку західних країн. Докторський науковим співробітником ядерного проєкту Осло Фабіан Гофман, чиї дослідження зосереджені на ракетних технологіях, ядерній стратегії та оборонній політиці розповів, чи може Путін використати ядерну зброю та завдати удару по Україні та які можуть бути первинні ознаки намірів російського диктатора. 

Чи потрібно хвилюватися ядерній загрозі Путіна: що буде свідчити про готовність РФ застосувати ядерну зброю

Ядерні погрози Путіна. Фото: "Слово і діло"

У своїй заяві про зміну ядерної доктрини Путін підкреслив, що якщо неядерна держава нападе на Росію у співпраці з ядерною країною, то такий напад буде розглядатися як спільна атака. 

Як пояснює Фабіан Гофман ядерна доктрина — це офіційний документ, який визначає принципи і стратегії застосування ядерної зброї державою. Однак, за словами експерта, попри формальність, такі доктрини залишають простір для інтерпретацій і не мають чіткого плану дій. Останнє слово завжди залишається за політичним лідером, який приймає рішення про використання зброї масового ураження.

Крім того, ядерні доктрини навмисно містять розпливчасті формулювання. Це робиться для того, щоб противник не міг точно визначити, у яких випадках та на яких умовах може бути застосована ядерна зброя.

За словами Гофмана, застосування Росією ядерної зброї залежить від того, чи вважатиме Путін це рішення вигідним і виправданим. Якщо Кремль знайде причини для виправдання удару з погляду своєї ядерної доктрини, він може вдатися до такого кроку. Однак Гофман вважає, що заявлені зміни в ядерній доктрині РФ — це скоріше спроба тиску на Захід, ніж реальна підготовка до удару на фоні заяв про можливість зняти обмеження для України на застосування далекобійної зброї. 

Гофман вказує, якщо Росія справді буде готуватись до застосування ядерної зброї, існують певні попереджувальні ознаки, які можуть свідчити про це. Наприклад, члени сімей російських олігархів, які проживають у Європі, почали б масово виїжджати. Крім того, Кремль, ймовірно, переміщував би тактичні ядерні боєголовки ближче до кордонів для скорочення часу на їх застосування.

Проте спокійна реакція Заходу вказує, що підготовка в Росії не відбувається, а міжнародні партнери, такі як Китай, чітко дають зрозуміти, що не підтримують ядерну риторику Кремля.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Кремлі пояснили, чому Путін змінив ядерну доктрину РФ.

Також "Коментарі" писали про реакцію Володимира Зеленського на ядерні погрози Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини