Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи може Індія допомогти Україні закінчити війну: про що говорить заява Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Індія допомогти Україні закінчити війну: про що говорить заява Зеленського

Індія з однією з найбільших економік світу та значною міжнародною вагою може сприяти знаходженню компромісних рішень

сьогодні, 17:27
Поділіться публікацією:

В той час, як Україна фактично відмовилася розглядати Китай, як можливого посередника у переговорах з РФ, інша справа – Індія. Київ розглядає цю країну, як таку, що може допомогти завершити війну в Україні. Принаймні про це свідчить нова заява президента Володимира Зеленського про те, що прем’єр Індії Нарендра Моді міг би вплинути на завершення війни між Україною та РФ. Зокрема на території Індії могли б пройти переговори між Києвом та Москвою. Про що говорить ця заява президента? Чому саме Індію українська влада розглядає, як можливого посередника? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чи може Індія допомогти Україні закінчити війну: про що говорить заява Зеленського

Володимир Зеленський та Нарендра Моді. Фото - сайт Офісу президента України

Чому Індія: заява Зеленського і роль Делі у пошуку миру

Олексій Воронцов, головний редактор інформагенства "УкрПрес інфо" та голова правління агентства журналістських розслідувань "Сила України" зазначив, що на тлі війни, що триває на території України вже понад півтора року, питання про можливих посередників для переговорів між Києвом та Москвою залишається актуальним. 

"Незважаючи на те, що раніше розглядалися різні варіанти, Україна практично відмовилася бачити в Китаї потенційного посередника, звертаючи увагу на іншу ключову країну – Індію. Остання заява президента Володимира Зеленського говорить про те, що Київ бачить в індійському прем'єр-міністрі Нарендрі Моді фігуру, здатну вплинути на завершення війни", – вважає експерт.

Заява Зеленського: на що натякнув президент

На думку Олексія Воронцова, Володимир Зеленський у своїй заяві зазначив, що Індія могла б стати майданчиком для проведення переговорів між Україною та Росією. Він наголосив, що країна з однією з найбільших економік світу та значною міжнародною вагою може сприяти знаходженню компромісних рішень. Згадування Індії на тлі багатьох дипломатичних зусиль з боку України вказує на прагнення розширити коло можливих партнерів, які готові брати участь у пошуку миру.

Чому саме Індія

"Вибір Індії як потенційного посередника обумовлений кількома факторами: нейтральна позиція у конфлікті. Протягом усього конфлікту Індія підтримувала нейтральний курс, уникаючи прямого засудження як України, і Росії. Делі зберігає міцні економічні зв'язку з Москвою, зокрема у сфері енергетики, але одночасно бере участь у низці міжнародних організацій, де обговорюються питання війни. Ця нейтральна позиція дозволяє Індії виступати посередником, до якого з певним ступенем довіри можуть поставитися обидві сторони. Дипломатична вага та міжнародний вплив. Індія є однією з найбільших демократій світу і бере активну участь у міжнародних форумах, таких як G20 та БРІКС. Її зростання на світовій арені робить її привабливим партнером для миротворчих ініціатив. Індія може задіяти свої дипломатичні здібності та дію, щоб сприяти початку діалогу. Зацікавлення стабільності на світовій арені. Економічна стабільність та безпечне глобальне середовище є ключовими інтересами Індії. З огляду на її роль у світовій економіці та зростаючу залежність від імпорту енергоресурсів припинення конфлікту в Україні стало б важливим кроком до стабілізації цін на енергоносії та продовольство", – говорить експерт.

Що ж до того, що це означає для мирного процесу, то, на думку Олексія Воронцова, звернення до Індії, як можливого посередника, може свідчити про гнучкість української дипломатії та прагнення шукати альтернативні шляхи врегулювання конфлікту. 

"Важливо розуміти, що Індія, підтримуючи нейтралітет, має можливість стати платформою, де сторони зможуть обговорити шляхи припинення війни без значних репутаційних втрат. Поки залишається відкритим питання про те, наскільки Індія готова взяти на себе активну роль у мирних переговорах, проте сама заява Зеленського вказує на пошук нових можливостей та важливість дипломатичних зусиль за умов затяжного конфлікту", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Вплив Індії сьогодні надзвичайно великий

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль відразу наголосила, що партнерство, перемовини з Індією і можливість проведення другого Саміту миру в Індії – є вкрай важливим. 

"Давайте згадаємо про те, що Індія наразі обігнала Китай по населеності і зараз за чисельністю населення це є найчисельніша країна світу в якій проживає майже півтора мільярди людей. Ми розуміємо, що для того, щоб реалізувати формулу миру президента Зеленського, нам потрібно мати партнерство з усім демократичним світом на усіх континентах і, звичайно, що це немає обмежуватись територію Європи, Північної Америки. Нам важливо мати партнерів з країн демократичного світу дійсно на усіх континентах. Знову ж таки, якщо ми повернемося до формули миру президента Зеленського, ми пам'ятаємо, що один з пунктів – це ядерна безпека. А Індія є ядерною державою, членом цього ядерного клубу. Тому вкрай важливо, щоб від імені цієї держави звучали заяви щодо того, що нам не потрібен ядерний тероризм, що нам потрібна ядерна безпека у світі", – зазначила Катерина Коваль.

Також експерт прокоментувала роль особистості прем'єр-міністра Індії Нарендра Моді і його впливу на світові процеси. 

"Можу сказати, що пан Моді є не лише прем'єр-міністром, він є також релігійним лідером Індії, а ми пам'ятаємо, що це майже півтора мільярди населення земної кулі. Він має колосальний вплив. Тому нам дуже важливо мати партнерство з цією країною, як і важливо, щоб ця країна дійсно підтримувала всі пункти формулу миру президента Зеленського. Щоб саме з Делі надходило якомога більше меседжів для всього демократичного світу щодо підтримки формули миру президента Зеленського та недопустимості агресії з боку РФ та будь-якої подібної агресії інших країн", – зауважила експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи дійсно БРІКС може стати антизахідним блоком: Моді зробив заяву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини