Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи мають військовополонені право на демобілізацію: відповідь МВС
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи мають військовополонені право на демобілізацію: відповідь МВС

У міністерстві внутрішніх справ відповіли на запит народного депутата Ігоря Фріса і роз’яснили ситуацію із демобілізацією військовополонених

5 червня 2024, 15:59
Поділіться публікацією:

Як повідомив народний депутат Ігор Фріс, у міністерстві внутрішніх справ дали відповідь на його запит щодо ситуації, яка склалася довкола демобілізації військовополонених.

Чи мають військовополонені право на демобілізацію: відповідь МВС

Військовополонені

Як відзначив глава МВС Ігор Клименко, позиція МВС стосовно непорозуміння з тлумаченням Нацгвардією норми статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо можливості звільнення з військової служби осіб, які пройшли полон: відповідна норма застосовується до всіх військовослужбовців, які мають статус звільнених з полону, незалежно від дати обміну.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що до нардепа Ігоря Фріса звернувся військовослужбовець, який повернувся із полону. За його словами, постало питання в правозастосуванні норми щодо моменту повернення з полону, яке надає право на демобілізацію — до 18.05 чи лише після 18.05 — коли набрали чинності зміни до закону. На думку нардепа, 58 ст. Конституції тут не може трактуватися будь-як інакше ніж право на зворотну силу закону в часі щодо такої особи. Право на демобілізацію в повернутих з полону має бути гарантовано не залежно від часу набрання законом чинності, заявив нардеп.

Окрім того, нардеп Олексій Гончаренко розповідав, що Нацгвардія трактує закон по-своєму і відмовляється демобілізувати військовополонених. За його словами, там неправильно трактують норми закону про мобілізацію. Нардеп підкреслює, що в законопроекті про мобілізацію, який вступив в силу 18 травня 2024, сказано, що військовополонені мають право на демобілізацію. Проте Нацгвардія вирішила трактувати цей закон по-своєму. На частини надійшов окремий документ, де зазначено, що демобілізації підлягають тільки військовополонені, яка були звільнені після 18 травня 2024 року.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини