Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи готує Росія масштабні наступальні операції: які дві найгарячіші точки на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи готує Росія масштабні наступальні операції: які дві найгарячіші точки на фронті

Росія хоче отримати перепочинок, щоб перегрупувати свої війська взимку та навесні

16 грудня 2023, 07:05
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що в Україну прийшла справжня з морозами та хуртовицями бойові дії на фронті не зупинилися. Чи може Росія готувати ще масштабніші операції для наступу? Що зараз відбувається на фронті? Видання "Коментарі" постаралося розібратися в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Чи готує Росія масштабні наступальні операції: які дві найгарячіші точки на фронті

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Росіяни будуть вести наступальні дії по всій лінії фронту

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в інтерв'ю "РБК-Україна" зазначив, що незважаючи на те, що Путін заявив про сотні тисяч новобранців в армії – це не означає, що Росія готується до чогось масштабного, до нових масованих наступів.

Експерт нагадав, що Путін під час так званої "прямої лінії" заявив, що на лівому березі Херсона російським військам протистоїть лише кілька сотень українських військових. Російський контингент там близько 60 тисяч, тобто десята частина від озвученого диктатором, розмірковує Мусієнко.

"Виникає питання, якщо там 60 тисяч, то чому вони досі не витіснили наші війська на правий берег? І це велике питання про готовність ворога вести штурмові дії. На сьогоднішній день на багатьох ділянках вони мають такий вигляд: піхотні штурми за підтримки мінометів, іноді артилерії. Є проблема з дронами, вони збільшили застосування "Ланцетів", FPV і це справді виклики для нас", — заявив Мусієнко.

Він зазначив, що такими діями можна добитися прориву біля окремого села, але цього недостатньо для проведення масштабних операцій чи захоплення великого міста, оскільки потрібна серйозна вогнева підтримка. Росія хоче отримати перепочинок, щоб перегрупувати свої війська взимку та навесні. Крім того, не варто сприймати як підготовку до великих наступів у 2024 році плани залучити до армії півмільйона людей.

На фронті бачимо дві найбільш гарячі точки – це Бахмут та Авдіївка

Військовий експерт та засновник БТ "Реактивна пошта" Павло Нарожний в ефірі телеканалу "Київ" заявив, що на фронті зараз дві найгарячіші точки – це Бахмут та Авдіївка. На інших ділянках російські окупанти тиснуть не так сильно, як на цих напрямках.

"Другий напрямок такий серйозний – це Куп’янсько-Лиманський напрямок... На півдні ворог буде стояти в стратегічній обороні на цій побудованій "лінії  Суровікіна" і атакувати він буде дійсно схід України. Але не треба забувати, що та сама Авдіївка тримається від 2014 року. Під Бахмутом у ворога якихось більш-менш значних успіхів немає", – заявив Павло Нарожний.

Він також додав, що під Бахмутом українська армія звільнила всі панівні висоти, і ці панівні висоти ворогові треба штурмувати. Однак це робити окупантам дуже важко.

"Крім того, це степ, а в степу проводить будь-які наступальні дії – це дуже важко, тому що помітна будь-яка техніка на великій відстані... Будь бої, але вони будуть більше в форматі такому, як ведуться зараз, тобто оці нескінченні хвилі, нескінченні "м’ясні атаки", але якийсь такий прорив, десь сформувати якесь ударне угруповання і прорвати якусь ділянку фронту – це наразі нереально”, – наголосив військовий експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — вибори Путіна: яке рішення належить ухвалити Заходу і що спробує довести Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини