Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи є шанс зробити позицію Пекіна ближчою до Києва, а не до Москви: чому КНР не йде на контакт
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є шанс зробити позицію Пекіна ближчою до Києва, а не до Москви: чому КНР не йде на контакт

З боку представників офіційного Пекіна періодично звучать пацифістські заяви, але насправді за ними нічого не стоїть

19 січня 2024, 16:10
Поділіться публікацією:

Представники Китайської Народної Республіки не взяли участі у зустрічі міжнародних партнерів щодо української Формули миру у Швейцарії. Більше того, китайська делегація, яка брала участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі, відмовилася від зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, який відвідав цей захід. Глава нашого МЗС Дмитро Кулеба запевняє, що робляться спроби організувати телефонну розмову між Зеленським і китайським керівником Сі Цзіньпіном в рамках Глобального саміту миру, що готується на рівні всіх лідерів. Про що говорять такі китайські маневри? Чи є шанс пожвавити українсько-китайські відносини і зробити позицію Пекіна ближчою до Києва, а не до Москви? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи є шанс зробити позицію Пекіна ближчою до Києва, а не до Москви: чому КНР не йде на контакт

Сі Цзіньпін, Путін, Зеленський. Фото з відкритих джерел

КНР ухиляється від спілкування з Україною

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко наголошує, що Китай залишається вірним собі. І, ніби осторонь того, що відбувається, нарощує на тлі російсько-української війни свій потенціал – і військовий, і економічний. Діючи за принципом – сидячи на березі, чекати, коли повз пропливає труп твого ворога.

"З боку представників офіційного Пекіна періодично звучать пацифістські заяви. Ні про що, але демонструючи, що КНР теж намагається припинити війну. При цьому фактично – надається серйозна допомога РФ. Не даючи тій потонути. Союзники КНР – Північна Корея та Іран – роблять більше для військової підтримки країни-агресора (снаряди, безпілотники, ракети). Китай допомагає фінансово-економічно. Але знаходить й інші форми підтримки, у тому числі комплектуючими, які так чи інакше перетворюються на озброєння в РФ", – розповідає Ігор Романенко.

На його думку, навряд чи можна змінити ситуацію шляхом впливу на Китай із боку України.

"Як бачимо, КНР ухиляється від такого спілкування. При цьому серйозно впливає на держави Глобального Півдня, – зазначає генерал. – Американці могли б увімкнутися. Але у них виборча кампанія, яка змінює пріоритети, змушуючи концентруватися на внутрішніх питаннях. І значно послаблюючи увагу поза. Здавалося б, Адміністрація Байдена могла зробити сильні ходи на зовнішній арені, збільшуючи рейтинг Демократичної партії. Але, на мою думку, нинішня американська влада недостатньо рішуча".

У КНР вважають, що центри ухвалення рішень – це США та ЄС

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук поділився таким коментарем:

"Слід розуміти, що китайську делегацію на Всесвітньому економічному форумі в Давосі очолював Лі Цян – прем'єр Держради КНР. Це людина, яка відповідає насамперед за розвиток економічних відносин (переважно – зі США, менше – з ЄС). І для Китаю саме економіка – основна ставка. Інші ігри, не пов'язані з чіткими пріоритетами, є другорядними. Тому й таке ставлення до України. З якою офіційний Пекін не прагне вести якісь переговори. Очевидно, голова КНР Сі Цзіньпін та його оточення вважають, що центри ухвалення рішень – це США та ЄС. У тому числі у ракурсі російсько-української війни. Звідси – таке ставлення до української влади та України загалом. Так, США для КНР – не просто важливий економічний партнер, а й серйозний опонент. У тому числі ідеологічний. Є між ними і такий камінь спотикання, як Тайвань. Але розмовляти китайці вважають за краще саме з американцями, а не українцями".

Плюс чітко видно, продовжує економіст, що Китай заробляє великі гроші на РФ. З одного боку – висмоктує з неї ресурси та гроші. З іншого боку — захоплює її ринок.

"Це відбувається дуже швидко, – наголошує Ярослав Романчук. – Китайські виробники витісняють практично всіх із РФ. І на цьому етапі Пекін вважає за недоцільне вести якісь переговори з Україною. За рідкісним виключенням. Баланс інтересів КНР сьогодні такий, що дипломатично та інформаційно демонструватиметься нейтральність, а насправді – продовжуватиметься товарна, фінансова експансія на ринок Росії. При цьому Пекін намагатиметься уникати конфронтації зі США, які почали діставати тих, хто допомагає РФ обходити санкції".

Читайте також на порталі "Коментарі" – як Китай розглядає війну в Україні: чому дистанціюється від української формули миру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини