Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи є ще у Заходу аргументи, як схилити Росію до миру чи переформатування світопорядку неминуче
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є ще у Заходу аргументи, як схилити Росію до миру чи переформатування світопорядку неминуче

Є багато питань до Заходу, який допустив злам тієї системи, яка проіснувала досить довго після Другої світової війни і яку зараз зруйнувала Росія

23 вересня 2022, 13:42 comments1313
Поділіться публікацією:

На засіданні Ради Безпеки ООН у четвер, 22 вересня, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що міжнародний порядок руйнується на очах війною Росії проти України. За його словами, світ "не може дозволити, щоб це зійшло з рук президенту Путіну", який обрав тиждень проведення Генасамблеї ООН для початку часткової мобілізації та псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях. Чим може відповісти світ на новий виток ескалації з боку Росії? Чому це взагалі стало можливим? Чи слід очікувати на переформатування світопорядку? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи є ще у Заходу аргументи, як схилити Росію до миру чи переформатування світопорядку неминуче

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Спроба Росії вийти з хаосу та війни суб'єктом, який зможе диктувати свої умови, явно провалилася

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зазначає:

"Блінкен правильно зазначив, що росія призвела до руйнування існуючого світопорядку. Найпарадоксальніше, що це зробила саме Росія, яка боїться різного роду революцій, акцій протестів (навіть за кордоном) і думає, що можна було різними гібридними спецопераціями призвести до розхитування ситуації всередині Заходу, держав на пострадянському просторі (включаючи Україну). У результаті країна-агресор провокує зміни в собі".

На думку експерта, нічого нового у тому, що світова система збоїть, немає. Так періодично відбувається. Але на цей раз саме РФ є суб'єктом, який спровокував цей процес.

"Зрозуміло чому – росія має певний психологічний комплекс після програшу в Холодній війні. Але замість того, щоб зробити висновки, чому це сталося, чому в результаті розвалився СРСР, росія розв'язала нову війну проти всього світу. Зі зломом існуючого світопорядку. Думаючи, що зможе вийти переможцем та нав'яже умовну Ялту-2. Причому росіяни і не приховували таких планів, обговорюючи це на різних майданчиках", – наголошує Олеся Яхно.

За її словами, є питання і до Заходу, який допустив злам тієї системи, яка проіснувала досить довго після Другої світової війни. Системи, основу якої склали великі держави, які мають ядерний потенціал, гаранти безпеки, постійні члени Ради безпеки ООН (Франція, США, росія, Китай та Великобританія).

"З росією все зрозуміло… У Китаю свої ігри. Але чому Захід в особі американців та європейців так довго не помічав того, що існуючий світопорядок руйнується? Перші маркерні ситуації того, що щось не так, що існуючі інституції не справляються з існуючими проблемами, були вже давно. До 2014-го, коли росія розпочала захоплення українських територій. Ми пам'ятаємо Грузію 2008 року, Сирію, де застосовувалася хімічна зброя, а Росія неодноразово блокувала на Раді Безпеки ООН можливість відповідного розслідування. Потім були Крим, Донбас, – нагадує аналітик. – І достатня м'яка реакція Заходу на те, що відбувається. Навіть коли росія заходила до зон самої Європи".

Та ж міграційна криза, спровокована цілеспрямованими бомбардуваннями військовими Росії мирного населення в Сирії, серйозно вдарила по Європі. Потоки біженців призводили до політичних криз, Росія отримувала дивіденди, лобіюючи свої інтереси серед ослаблених європейських еліт. Аналогічно Кремль руками режиму Лукашенка спровокував міграційні кризи вже з боку Білорусі, зазначає Олеся Яхно.

"Тобто явно було видно, що Рада безпеки ООН не виконує тих функцій, які на неї покладено, – продовжує вона. – Як не виконує їхній Червоний Хрест, величезна кількість міжнародних інституцій".

На думку експерта, спроба Росії вийти з хаосу та війни суб'єктом, який зможе диктувати свої умови, явно провалилася. Ті ж вимоги до НАТО відійти на позиції кінця 90-х років минулого століття і обернулися тим, що до блоку увійдуть раніше нейтральні Швеція та Фінляндії, а стратегія Альянсу переглянута – і Росія виступає там як загроза. Тобто дії Росії обернулися проти неї самої. Але світопорядок порушено. І його доведеться формувати наново. Після серйозних втрат.

"Якби Захід раніше реагував на дії Росії жорсткіше (у тому числі санкціями), якби світова система безпеки своєчасно реагувала на нові виклики, включаючи гібридні спецоперації, можливо, вдалося б запобігти широкомасштабному вторгненню в Україну. Тепер маємо те, що маємо, – констатує Олеся Яхно. – А саме – формування нової геополітичної доби. Російські дії вже змусили НАТО активно трансформуватись. Думаю, невдовзі відбудеться й трансформація всередині ЄС, де намагаються знайти баланс інтересів блоку та окремих країн, особливо з енергетичних питань. Є інші великі регіони — Китай, Індія, Африка. Так чи інакше трансформації відбудуться і там. Є пострадянський простір, де стає більше викликів і де явно послабшав вплив Росії. Ми бачимо, що до тієї ж Центральної Азії дедалі більше заходить Китай".

Демократичні країни, впевнена експерт, мають знайти спосіб "вилікувати" ті вразливі, болючі місця, за якими б'ють авторитарні режими. Те ж ухвалення одностайного рішення в ЄС, те ж право вето в Раді безпеки ООН, та сама неефективність багатьох міжнародних інституцій мають трансформуватися у щось продуктивніше. Щоб міжнародне право, глобальні домовленості та угоди – працювали, а не були просто словами на папері.

Російську державу давно настав час поставити під зовнішнє управління, щоб уникнути загрози для існуючого світопорядку

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що міжнародне співтовариство навряд чи готове піти далі посилення санкцій проти Росії.

"На жаль, – зазначає він, – вторгнення росії в Україну наочно показує, що провідні держави та міжнародні організації у сфері безпеки так і не зробили висновків із уроків підсумків Другої Світової війни, Кримської війни. Суть даних історичних уроків проста – поки не даси колективну відсіч агресору за допомогою військової сили, який порушив баланс сил та інтересів у міжнародному порядку, він продовжуватиме захоплювати нові території та створювати загрозу міжнародній безпеці".

У кращому разі, продовжує експерт, ми можемо розраховувати на постачання зброї та боєприпасів із боку країн-партнерів.

"Безумовно, війна закінчилася б у лічені місяці чи тижні, якби США втрутилися у військові дії та провели операцію з примусу Росії до миру в Україні, – зазначає політолог-міжнародник. — В росії — деградувала держава і суспільство, вона не має права впливати на прийняття рішень як постійний член Ради безпеки ООН. Будь-які рішення в даній організації вже давно настав час приймати без урахування позиції Москви. Можна неофіційно де-факто усунути її делегацію від роботи в організації. Порушення регламентів, скажуть співчуваючі росії? Тоді, на якій підставі росія порушила норми міжнародного права, на якій підставі напала на Україну і на якій підставі вбиває громадянське населення? Росія повинна припинити своє існування як правосуб'єктний гравець міжнародних відносин".

На думку Георгія Кухалейшвілі, російську державу давно настав час поставити під зовнішнє управління, щоб уникнути загрози для існуючого світопорядку. Як це зробили з Німеччиною після Другої світової.

"Втім, не варто переоцінювати ефект від мобілізації, яку збирається проводити режим путіна, — вважає експерт. — ЗСУ вже знекровили найбоєздатніші підрозділи російської армії. Відвертий зброд і людське сміття, яке росіяни збираються кинути в українську м'ясорубку, не дозволить кардинально змінити хід війни". Вона затягнеться, буде більше жертв серед українських військових та цивільних, знадобиться більше зброї та боєприпасів... Проте нинішня росія – це вже не той противник, який на щось здатний. серед росіян зростатиме, як і кількість цинкових трун у "російських селищах".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Путіна образилися і розповіли, як дадуть відповідь, якщо США спалять Чорноморський флот в анексованому Криму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

23 вересня 2022, 13:14

Всі ті аргументи, які наведено, стосуються і завнішнього управління Україною. Перемога одного зла над іншим не зробить світ безпечним. Особливо, коли ворожнеча відбувається серед братньо ментального православ'я. Саме Київ породив Московію, привів найстрашнішу релігійну секту. Саме українці керували СРСР після Сталіна і відповідальні за комуністичне варварство і вбивства і придушення свободи в світі - джерело світового зла вже 1000 років.


Новини