Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи допоможе Рамштайн-3 прискорити постачання важкого озброєння в Україну – як можуть вплинути США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи допоможе Рамштайн-3 прискорити постачання важкого озброєння в Україну – як можуть вплинути США

Експерти пояснили головні цілі "Рамштайну 3"

12 червня 2022, 13:00 comments1030
Поділіться публікацією:

Контактна група з оборони України, відома як формат "Рамштайн" (від бази ВПС США "Рамштайн" у Німеччині, де 26 квітня відбулася перша зустріч) збереться 15 червня у Брюсселі. Про це повідомляє сайт Пентагону. Зустріч проведе міністр оборони США Ллойд Остін, давши прес-конференцію разом з головою Об'єднаного комітету начальників штабів, генералом Марком Міллі. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого очікувати від Рамштайна-3, який пройде через три тижні після другої зустрічі, що відбулася в онлайн-форматі.

Чи допоможе Рамштайн-3 прискорити постачання важкого озброєння в Україну – як можуть вплинути США

Міністр оборони США Ллойд Остін. Фото: з відкритих джерел

США намагатимуться звірити годинник, щоб зрозуміти, хто і як допомагає Україні

За словами голови правління Центру стратегічних досліджень Павла Жовніренка, триває процес щомісячних зустрічей, що анонсовано під час першої зустрічі 26 квітня на базі "Рамштайн".

"Тоді було прийнято політичні рішення, тепер відбувається звіряння годинників. Хто як, чим допомагає Україні, що змінилося. А ситуація на фронті динамічно змінюється, тому і рішення слід приймати відповідно до цих змін, – наголошує експерт. – Росія змінила тактику ведення бойових дій (тепер концентрує сили та кошти на окремо взятих напрямках, останнім часом – на Донбасі, де потужно залучає артилерію), що потребує і коригування тієї допомоги, яка йде в Україну з боку Заходу".

При цьому, зазначає Павло Жовніренко, на Заході є проблеми насамперед із недостатньою відповідальністю деяких країн, які заявили про конкретну військову допомогу, але так її нам і не надали. Насамперед, мова про Німеччину.

"Показово, що, як і на двох попередніх зустрічах, на цій у фінальній прес-конференції мають намір взяти участь не лише міністр оборони США Ллойд Остін, а й голова об’єднаного комітету начальників штабів – Марк Міллі. Вже зрозуміло, що США взяли на себе лідируючу роль у даному форматі. На першій зустрічі було сформовано, скажімо так, велосипед із близько 40 учасників. На другий, у травні, до них приєдналася ще низка держав. І Штати як лідер процесу, схоже, на кожній зустрічі мають намір проводити ревізію — як і хто "крутить педалі" військової допомоги Україні. Щоб не вийшло, що крутять, наприклад, лише США, Великобританія, Польща, а решта учасників формату – просто відбувають номер", – пояснює експерт.

Він вважає, що очікувати на проривне рішення типу прямої участі НАТО у війні – не доводиться.

"Щоб не допустити цього і було сформовано "Рамштайн". Така конструкція групи із підтримки України. Що дозволяє не вступати решті держав у пряме зіткнення з Росією. Але при цьому надавати Україні підтримку озброєнням, боєприпасами, фінансами тощо, – розповідає Павло Жовніренко. – Думаю, США намагатимуться цілеспрямовано реалізувати політичну мету, яку заявили вустами Ллойда Остіна на першій зустрічі. А саме – ослаблення Росії настільки, щоб вона в неї ніколи більше не вистачила сил зробити агресію на кшталт тієї, що вона зробила проти України".

Рамштайн-3 якісно та кількісно поповнить бойовий арсенал ЗСУ, але це буде не швидко

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан розмірковує так:

"Росія зараз перебуває в ситуації геополітичного цугцванга і військової катастрофи, що наближається. На жаль, закінчення війни та розвал РФ буде не завтра і не через місяць. І не факт, що до кінця цього року. Але вони будуть. І своїми діями кремлівське керівництво активно наближає свій кінець".

Розуміючи, чим загрожує Росії будь-який варіант виходу з війни, окрім упевненої перемоги, Кремль сьогодні кидає у бій усе, що тільки в нього залишилося, вважає експерт.

"На фронті російське командування не шкодує своїх солдатів, техніку, боєприпаси та інші ресурси. На підкуп деяких продажних західних політиків та журналістів викидаються захмарні суми. З російської економіки вичавлюють усі соки. І поки РФ тримає удар, місцями переходячи в контратаку", – зазначає Олександр Курбан.

При цьому, продовжує він, кістяк західної антиросійської коаліції, представлений такими країнами як США, Британія та Польща, включаючи і саму Україну, діє не так швидко, як хотілося б.

"Доводиться долати не лише зовнішні фактори (опір РФ), а й внутрішні. В антиросійській коаліції більше сотні країн (у форматі "Рамштайн" їх вже під 50), але не всі вони зацікавлені у якнайшвидшому та остаточному знищенні путінського режиму. Наприклад, Німеччина, Франція, Угорщина, меншою мірою Нідерланди, Італія, Австрія намагаються зберегти "обличчя путіну", а заразом і собі щось урвати в цій ситуації. І це дуже гальмує процес", – наголошує експерт.

Втім, поки що на нашому боці США та Великобританія, побоюватися за геополітичну підтримку не варто, упевнений він. Лідери цих країн, наголошує Олександр Курбан, зрозуміли, яку помилку зробили у 1990-х роках, зберігши в цілості найбільший уламок СРСР – у вигляді територіально та ресурсно величезної Росії. Настав час виправляти помилку. І процес триває.

"Після більш ніж трьох місяців відкритого протистояння, багаторазових прохань вплинути на РФ, у плані припинення війни або хоча б "закрити небо" над Україною, ми зрозуміли, що терміни та формат нашої перемоги – у наших руках. Тепер ми просимо у союзників тільки одну – сучасну наступальну зброю. Маючи, за фактом, найбоєздатнішу армію в Європі, Україна може закінчити цю війну перемогою та повернути всі свої території, включаючи Крим та ОРДЛО. Наші справжні союзники намагаються допомогти нам у вирішенні цього питання. Власне на його вирішення та орієнтовані зустрічі у рамштайнському форматі", – зазначає експерт.

На його думку, Рамштайн-3 суттєво, якісно та кількісно поповнить бойовий арсенал ЗСУ.

"Але, знов-таки, це буде не швидко, – попереджає Олександр Курбан. – Тому що навіть наші найзатятіші та послідовні прихильники мають враховувати зовнішньополітичні чинники російсько-українського протистояння. Тут і продовольча з паливної проблеми, і складні відносини з Китаєм, і перспектива поглиблення нової глобальної економічної кризи, що намітилася. Проблем багато, всі вони тією чи іншою мірою вирішуються. Але це, наголошую, буде не швидко".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Путіна з'явився ще один союзник: каже, що повністю підтримує його дії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини