Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи чекати миротворців в Україні: чому розгойдують цю тему
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи чекати миротворців в Україні: чому розгойдують цю тему

Дискусії навколо «можливої відправки» миротворців в Україну більше схожі на політичні маневри

сьогодні, 18:27
Поділіться публікацією:

Країни Євросоюзу можуть серйозно порушити питання відправлення європейських миротворців до України. Про це пише видання "Politico". Зокрема, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс натякнув, якщо інформація про допомогу Росії від КНДР солдатами підтвердиться, то Заходу цілком доведеться повернутися до "європейських чобіт на українській землі". Також привертає увагу заява міністра оборони Франції Себастьяна Лекорню про те, що Європа продовжує обговорювати план перемоги президента Володимира Зеленського. Зокрема, Париж вважає за важливе розгляд питання розміщення сил неядерного стримування на території України. Чи може Європа дозріти, щоб розмістити миротворців на території України? Чому ці теми почали знову порушувати наші партнери? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи чекати миротворців в Україні: чому розгойдують цю тему

Миротворці в Україні

Будь-які рішення ООН щодо відправки миротворців будуть заблоковані росією в Раді безпеки ООН

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов вважає, що відправка миротворців з країн Євросоюзу в Україну можлива лише після закінчення війни з росією.

"На жаль, цей факт не підлягає сумніву, а дискусії довкола "можливого відправлення" просто політичні маневри. І залишаться на рівні розмов. Просто тому, що присутність військових з країн НАТО навіть у статусі миротворців у будь-який момент може призвести до їхнього зіткнення з російською армією. Або загибелі внаслідок російського обстрілу. І такий розвиток подій може, на думку влади цих країн, стати прямим конфліктом НАТО та росії. Саме цього дуже бояться в Європі та Москві теж", – каже Кирило Сазонов.

Він додає, тому будь-які рішення ООН будуть заблоковані росією в Раді безпеки ООН. А самостійною місією вони не приїдуть саме тому, що будуть розглядатися як солдати НАТО. Німеччина, Австрія, Угорщина, Словаччина на це не підуть. Та й Адміністрація Байдена також не ризикне.

"Єдиний варіант появи військових із країн Європи в Україні – контроль над західними українськими кордонами. Щоб вивільнити українських прикордонників від цієї роботи для участі у бойових діях", – заявив політолог.

Союзники не наважаться на відправку військ в Україну

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак звернув увагу, що з приводу відправки європейських солдатів до України, навіть не для ведення бойових дій, йшлося ще півроку тому, коли президент Франції Макрон говорив, що він готовий відправити своїх солдатів. Його тоді декілька разів перепитували чи справді так він це планує чи бував він не обмовився. Проте французький лідер на це відповідав, що так це його рішення і Франція готова приступити до його реалізації. 

"Тоді ще активно міркували, куди французькі війська можуть перекинути. Говорили, що вони можуть з’явитися на кордоні з республікою Білорусь. Там розмістяться для того, щоб вивільнити певну частину наших військових. Проте, буквально за декілька тижнів вся ця ідея зникла з радарів, а згодом і взагалі випарувалася. Це така собі одна складова", – зазначив експерт.

Іван Ступак припускає, що на французів натиснули з Білого дому, порадили відмовитися від цієї ідеї, бо це призведе до ескалації. 

"Потім згадайте моменти, коли НАТО відмовляється збивати в своєму повітряному просторі російські ракети та "шахеди". І знову тут стирчать вуха Сполучених Штатів. Вони відмовляються від ескалації. Тому поки що, як мені здається, ніхто з учасників НАТО не наважиться відправити до України свої війська, якісь підрозділи без погодження зі США, бо ніхто не хоче сваритися з великим економічним, військовим, технічним союзником заради України. І, в принципі, росіяни доволі влучний час обрали, коли зараз США занурені в політичну передвиборчу турбулентність. Вашингтону ні до чого немає діла, окрім своїх виборів. І, можливо, до січня жодних серйозних політичних рішень ухвалено не буде. Доки не відбудеться інавгурація нового президента або президентки", – зауважив співрозмовник порталу "Коментарі".

Іван Ступак наголошує, що в цілому ідея відправити військових країн НАТО не на лінію розмежування, а на кордон з тим же Придністров'ям чи на кордон з Білоруссю – ідея непогана, але виникає питання: чи наважаться на це союзники? Поки що виходить так, що не наважаться.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Заході знову говорять про членство України в НАТО: який обговорюють сценарій для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини