Головна Новини Суспільство Війна з Росією Через морську блокаду голод все ближче: як покінчити з російським шантажем і вирішити проблему
commentss НОВИНИ Всі новини

Через морську блокаду голод все ближче: як покінчити з російським шантажем і вирішити проблему

Блокадою морських портів України Путін шантажує не лише українців, а й решту світу, штучно створюючи продовольчу кризу

7 червня 2022, 12:15
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна шукає варіант розблокування портів російським агресором. Про це, зокрема, намагатимуться домовитися в Анкарі представники Туреччини та РФ. А голова Європейської ради Шарль Мішель на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що лише Росія відповідальна за продовольчу кризу, яка розгортається у світі через війну в Україні. Як світові вирішити цю проблему? Портал "Коментарі" із цим непростим питанням звернувся до експертів.

Через морську блокаду голод все ближче: як покінчити з російським шантажем і вирішити проблему

Російські кораблі. Фото: з відкритих джерел

Реальний так званий план Порошенка може допомогти уникнути голоду в усьому світі

На думку політичного аналітика Павла Нусса, заява голови Євроради Шарля Мішеля, що саме росія відповідальна за продовольчу кризу, яка розгортається у світі через війну в Україні – цілком виправдана. Аналогічна теза, зазначає експерт, була озвучена і представниками найвищого американського істеблішменту, і лідерами інших західних країн.

"У цьому випадку я повністю підтримую реальний так званий план Порошенка щодо вирішення цієї проблеми. П'ятий президент України запропонував чотири варіанти для розблокування експорту українського зерна та продовольчих товарів на світові ринки. Варіант перший – позиція ООН про зустрічне блокування торговельного флоту Росії, якщо не буде розблокована Україна. Другий – безпека торгового флоту повинна бути гарантована конвоями НАТО з ударами у відповідь у разі нападу. Третій – постачання протиповітряних, протикорабельних озброєнь для українських Збройних сил (і вони все розблокують). І четверте – сухі порти на західному кордоні", – перераховує експерт.

Він упевнений, що виконання цих пунктів допомогло б деблокувати постачання українського зерна та іншого необхідного продовольства, відсутність яких провокує глобальна продовольча криза (що може призвести до так званого світового голоду).

"Путін і тільки він відповідає за цю кризу, в цьому переконалися і в Україні, і за її межами, – наголошує Павло Нусс. – І якби чинна українська влада на державному рівні підтримала ініціативи Порошенка, голоду можна було б уникнути. Наскільки мені відомо, дипломати країн Великої сімки переконують Банкову взяти за основу цей план для ретрансляції його на світовому рівні".

Через проблеми з продовольством в РФ не просто всенародне тріумфування, а зловтіха, на рівні екстазу

Економічний експерт Олександр Гаврутенко розмірковує так:

"Щоб зрозуміти весь абсурд ситуації з продовольством, всю підлість, цинізм, рівень брехні та маніпуляцій, якими оперує Росія на міжнародній арені, потрібно подивитися на внутрішньоросійську громадську думку, яка там із цього приводу формується. Там не просто всенародне тріумфування, а зловтіха, на рівні екстазу, за безсилля, слабкість, ущербність, недієздатність світу виживати без Росії. Саме з санкціями і економічною ізоляцією там пов'язують усі глобальні кризи, що розгортаються. І санкції, як каже російська пропаганда, абсолютно не діють, а точніше, навіть допомагають розвиватися економіці країни-агресора. А основна шкода від санкцій нібито завдається самим західним країнам та решті світу, який від них залежить".

Інтенсивні бойові дії на третині території України, безперервні ракетні обстріли всієї нашої країни, міграція половини населення, масові жертви, руйнування житлової, транспортної інфраструктури, блокування портів, зупинка підприємств, мінування полів, крадіжка продовольства на окупованих територіях — все це для російського режиму його повістки у міжнародному інформаційному полі – не більше ніж підлі вигадки Заходу з метою очорнити "добрі наміри" та "миролюбність" Росії, наголошує Олександр Гаврутенко.

"І переважна більшість російського населення у це свято вірить, – зазначає експерт. – І з цією ж доброю впевненістю поширює цю перевернуту, вивернуту на виворот "реальність" всьому іншому, далекому від подій, і багато в чому також позбавленому здібності на критичне мислення світові. І це дійсно ситуація, перед якою просто опускаються руки від безсилля, від відсутності можливості перекричати брехню, переконати когось, куди проникла російська пропаганда, у зворотному. Будь-які переговори щодо вирішення цієї, створеної росією проблеми – лише наступний інструмент у їхніх руках щодо просування своїх маніпулятивних терористичних цілей".

Єдиний вихід із цього глухого кута, на думку Олександра Гаврутенка, – це нанесення росії повної та беззастережної військової поразки, яка тільки силами Української армії та жертвами українського народу, навіть із безмежною матеріальною технічною та фінансовою підтримкою, поки не виглядає можливою.

"А вступати у пряму військову конфронтацію з росією жодна інша країна у світі поки що не готова, – зазначає експерт. – Отже, поки шукатимуться альтернативні способи, як долати кризи, як переконувати партнерів, як схиляти до розсудливості агресора, як ще більше підтримувати Україну в її боротьбі за свою свободу, і, як бачимо, і за благополуччя решти всього цивілізованого світу".

Ситуація із зерном та продовольством буде ще складнішою для Росії

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, наголошує, що продовольча криза стала "супутніми втратами", до яких, серед іншого, призвела російська агресія.

"Крім того, постраждав глобальний ринок нафти, а також практично всі споживачі — через зростання цін. Загалом, я думаю, такі наслідки, а саме зростання цін на сировинних ринках, передбачалися російськими спецслужбами та доповідалися до Кремля, – зазначає аналітик. – Кремль розраховував не лише виграти війну, а й заробити на ній та зміцнити свої позиції на сировинних ринках. Однак поразка у війні з Україною (бліцкриг провалений, ми отримуємо сучасне озброєння, рано чи пізно здобудемо повноцінну перемогу) перетворила росію не лише на об'єкт жорстких санкцій, а й на державу-парію, зокрема серед колишніх партнерів".

За словами Петра Бурковського, вже зараз росіяни пропонують свою нафту на 30% дешевше за світову ціну. Далі, прогнозує він, для них все буде лише гірше.

"Ситуація із зерном та продовольством буде ще складнішою для Росії, – попереджає експерт. – По-перше, є чимало гравців на цьому ринку, які з радістю займуть її нішу, зокрема через надання спеціальних преференцій та переваг Україні. По-друге, росія сама має проблеми з продовольством, починаючи з осені. Можливі навіть продовольчі бунти в центральних регіонах Росії, на півдні та Кавказі, звідки все буде вивозитися на експорт або до Москви, де вищі ціни. Не виключено, що Росія сама шукатиме гуманітарну допомогу продовольством і це буде сильним стимулом припинити війну".

Щодо Туреччини, то вона, на думку Петра Бурковського, просто займається забезпеченням своєї продовольчої безпеки.

"Їй байдуже чиє зерно: російське, українське чи викрадене росією в Україні. Насправді, ми маємо можливість вийти на середземноморські та азіатські ринки без Чорного моря, принаймні, на кілька місяців, до осені. Не слід Туреччині давати ще один важіль у переговорах з нами та Росією", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — секретар РНБО Олексій Данілов відповіли на нові погрози Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини