Головна Новини Суспільство Війна з Росією Буде жест "доброї волі": чи змінилися завдання окупантів з початку наступу на Харківщині
commentss НОВИНИ Всі новини

Буде жест "доброї волі": чи змінилися завдання окупантів з початку наступу на Харківщині

Росіяни намагатимуться об'єднати між собою напрямки Липців та Вовчанська

13 червня 2024, 07:00 comments1109
Поділіться публікацією:

Вже понад місяць, як окупанти відкрили фронт на Харківщині. З того часу загарбники не припиняють спроби штурмувати позиції ЗСУ. Чи змінилися завдання окупантів від початку наступу? Чи може Кремль готувати новий жест доброї волі? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Буде жест "доброї волі": чи змінилися завдання окупантів з початку наступу на Харківщині

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Росіяни посилюватимуть тиск

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко в ефірі телеканалу "FREEДОМ" заявив, що на початку наступу на Харківщині російські загарбники ставили собі за мету у максимально короткі терміни захопити Липці та Вовчанськ. Проте зараз ворогові дуже складно вести бої.

Експерт прогнозує, що зараз метою окупаційних військ РФ, швидше за все, буде об'єднання тих угруповань, які зайшли на територію Харківської області з-під Бєлгорода.

"Вони хочуть почати бойові дії в Липцях уже, нарешті, на вулицях розгорнути міські бої. Це їхнє завдання, хоча вони його перед собою ставили ще 10 травня. Взяти повністю під контроль Вовчанськ – це їхнє завдання. Хоча, в принципі, окупанти розуміють, що зараз, навіть якщо посилять бойові дії в міських умовах, не зможуть повноцінно забезпечити виконання завдання з окупації Вовчанська в короткі терміни. Тому для них, скоріше, буде завданням об’єднання двох цих локацій між собою, де вони прорвалися на Харківщину, в єдину", – вважає Коваленко.

При цьому експерт зазначив, що російські війська зараз затиснуті між річкою Муром та поряд із водосховищем, і в цих умовах їм складно маневрувати.

"Окупанти перебувають у замкнутому просторі, вони намагалися вийти на Зелене, але не вийшло – їх звідти постійно відкидали. Вони намагатимуться об'єднати між собою напрямки Липці та Вовчанськ. Це перший момент. Другий момент – це те, що вони намагаються до Вовчанська пробратися по західному саме краю. Тобто вони посилюватимуть тиск на лінію Стариця – Бурговатка – Прилипиця для того, щоб мати нормальний перехід Сіверського Дінця та почати охоплювати Вовчанськ уже із західного боку”, – пояснив він.

Заяви росіян про "буферну зону" – це лише спроба шантажу

Експерт із нацбезпеки, військовослужбовець ЗСУ Іван Варченко в ефірі каналу "Прямий" висловив думку, що росіяни не припиняють спроби створити буферну зону на півночі Харківської області. Однак їм це навряд чи вдасться через брак ресурсів, тому війська РФ змушені будуть оголосити про "жест доброї волі" і відійти з зайнятих позицій.

"Насправді цими розмовами про буферну зону вони намагалися забоюкувати і в черговий раз обдурити своє населення, розповідаючи, що всі дії російського уряду робляться на користь цього ж населення, яке вони активно обманюють. Насправді, якщо порахувати зусилля, які потрібно буде витрачати на буферну зону протягом кількох тисяч кілометрів українсько-російського кордону, зрозуміло, що ці зусилля просто не пропорційні. У росіян немає таких ресурсів, навіть коли вони мобілізують усіх, хто живе на Росії і живе поза Росією", – зауважив він.

За його словами, заяви росіян про "буферну зону" – це лише спроба шантажу західних партнерів України, щоб показати, що війська РФ ще здатні на масштабні дії.

"Росіянам найближчим часом потрібно буде задуматися про інше – про те, як у черговий раз, перебуваючи по вуха в трясовині, спробувати якимось чином зберегти обличчя перед своїми громадянами, в черговий раз продемонструвавши відхід із якихось територій. Я думаю, що російське політичне командування – а військове командування теж змушене буде це виконувати – зараз думає саме про такі сценарії та навряд чи не про сценарій того, як їм завоювати Харків у черговий раз", – наголосив Варченко.

Також видання "Коментарі" повідомляло – в Індії викрили мережу вербувальників на війну проти України: що відомо.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини