Головна Новини Суспільство Війна з Росією «Битва за історичні рубежі Росії»: Путін окреслив, де готова зупинитися Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

«Битва за історичні рубежі Росії»: Путін окреслив, де готова зупинитися Росія

Путін знову заговорив про "історичні межі" РФ: в ISW пояснили, чим це загрожує

23 лютого 2023, 07:30 comments8889
Поділіться публікацією:

Президент РФ знову вирішив публічно використати імперіалістичний наратив, розповідаючи, що фактично Росія розпочала війну проти України за право відновити колишній СРСР у колишніх кордонах. Говорячи про "історичні кордони", Путін міг натякнути, що невдовзі війна може спалахнути вже на території сусідньої з Україною Молдовою, яка також входить в орбіті Кремля, як країна, яку хоче повернути під свій вплив. Як повідомляє видання "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

«Битва за історичні рубежі Росії»: Путін окреслив, де готова зупинитися Росія

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Путін виголосив чотирихвилинну промову на мітингу 22 лютого в Москві, заявивши, що зараз "точиться битва за історичні рубежі Росії". Він назвав прилеглі до Росії території "російською історичною землею", коли оголосив про повномасштабне вторгнення Росії до України у 2022 році.

Путін не робив інших помітних зауважень про перебіг війни та не обговорював конкретних завдань на фронті.

"Поняття "історичні кордони" Росії може бути використане для виправдання агресії практично проти будь-якого з сусідів Росії, а також Молдови та держав Центральної Азії, які не мають спільного кордону з Росією, оскільки всі вони містять території, які раніше були або в Радянському Союзі, або у Російській імперії", — пишуть аналітики.

Експерти зазначають, що мова Путіна також пішла за скасуванням указу про позицію Росії щодо територіальної цілісності Молдови.

Путін відкликав свої накази МЗС Росії від 2012 року про тверде дотримання принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй, які вимагають розвитку дружніх відносин між державами на основі рівності, поваги до їх суверенітету та територіальної цілісності.

"Скасування указу 2012 року не означає, що Путін має намір атакувати Молдову — для цього він не має військового потенціалу, — хоча це вказує на ескалацію його зусиль щодо підриву Молдови", — вважають аналітики.

Читайте на порталі "Коментарі" — послання Путіна до Федеральних зборів: кому і що спробував довести диктатор.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини