Головна Новини Суспільство Наука та освіта Знайдено морські найпростіші, які поїдають віруси
commentss НОВИНИ Всі новини

Знайдено морські найпростіші, які поїдають віруси

За словами вчених – віруси відмінне джерело фосфору та азоту

14 жовтня 2020, 00:19
Поділіться публікацією:

Віруси живуть всюди на Землі, починаючи від атмосфери, закінчуючи дном океану. І викликає здивування той факт, що немає інформації про той факт, що існують істоти, які б використовували їх у якості їжі. Іноземні науковці вирішили виправити цей факт – в журналі Frontiers in Microbiology ними оприлюднені переконливі докази того, що існує група морських найпростіших, які поїдають віруси. 

Знайдено морські найпростіші, які поїдають віруси

Джерело: profile.ru

"Наші дані показують, що багато клітин еукаріотичних організмів — протистів — містять ДНК різноманітних неінфекційних вірусів, але не бактерій, що є переконливим доказом того, що вони харчуються саме вірусами, а не бактеріями. Це стало великим сюрпризом, оскільки ці результати суперечать сучасним уявленням вчених про роль вірусів і протистів в морських харчових мережах", — заявляє один з дослідників, доктор Рамунас Степанаускас, директор Центру геноміки одиничних клітин в Лабораторії наук про океан Бігелоу в Іст-Бутбу, у США.

Також дослідник розповів про сам процес дослідження. Відомо, що були взяті проби води з Атлантичного океану в затоці МЕН влітку 2009 року, а також Середземному морі біля узбережжя Каталонії, у  2016 році. Для аналізу рідини вчені використовували новітній інструментарій одноклітинної геноміки для секвенування загальної ДНК від 1698 особин простіших організмів у воді. Так було виявлено ряд істот — альвеолатів, гетероконти, хлорофітів, серкозойних, пікозойних і хоанозойних. Геном 19% з них показував, що ці найпростіші харчувалися бактеріями. А виявлені найпростіші в 51% із затоки Мен і 35% з середземноморських глибин мали в собі вірусні ДНК. При чому, відмічається, більшість з них були від вірусів, які виступили паразитами  бактерії, потрапивши до неї всередину. Тобто, спочатку вірус потрапив до бактерії, а потім найпростіший з'їв заражену бактерію.

Хоанозойні і пікозойні найпростіші – найближчі родичі тварин і грибів, виявлені в водах затоки Мен, були різними. Крихітні (до 3 мкм) пікозойні були вперше виявлені досить недавно і ще недостатньо вивчені – вчені не знали, чим годуються дані істоти, оскільки їх система травлення занадто мала для бактерій, але пристосована для вірусів, більшість з яких менш як 150 нм. Кожен з геномів хоанозойних і пікозойних найпростіших, яких вивчали вчені, був пов’язаний з вірусними послідовностями бактеріофагів і вірусів CRESS-ДНК, але без будь-якої бактеріальної ДНК. Таким чином, вчені прийшли до висновку, що хоанозойні і пікозойні, ймовірно, регулярно годуються вірусами, що надалі може бути використано в медицині. 

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що японці розповіли про новий метод дослідження марсіанського ґрунту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини