Знайдено мікроби, яких не бачить імунітет людини

Відкриття може дати поштовх до створення нових біоінструментов і терапій

Група американських біологів виявила біля острова Фенікс - архіпелагу в Тихому океані, який є морським заповідником, бактерії, яких не бачить вроджений імунітет людини.

Дослідники виявили мікроорганізми на глибині понад 3 тисячі метрів і вказали на те, що вони належать до роду Moritella із класу морських грамнегативних гамма-протеобактерій. Покриті бактерії ліпополісахарідним шаром (ЛПС). У людському організмі ЛПС здебільшого викликає імунну відповідь, яка характеризується синтезом цитокінів та активацією імунної системи. ЛПС-рецептори у культурі клітин людини, миші та краба не змогли виявити 80% цих піднятих із глибин океану бактерій.

Вчені говорять, що їхнє відкриття змушує по-іншому поглянути на загальноприйняте переконання, що імунітет людини практично універсальний і здатний розпізнати будь-які мікроорганізми (в тому числі із того середовища, з яким раніше не стикався). Біологи кажуть, що ніхто не перевіряв універсальність нашої імунної системи, тому для глибоководних бактерій "люди як марсіани і навпаки".

Дослідники впевнені, що їхнє відкриття може дати поштовх до створення нових біоінструментів і терапій.

Нагадаємо, що недавно в Антарктиді під час взяття зразків морського дна дослідники випадково виявили невідомих живих організмів. Під 900-метровою товщею льоду вченим удалося зафіксувати два типи губок, схожих на гриби. Морський біолог Хью Гріффітс зазначив, що не міг припустити, що в таких суворих умовах і в такому місці можна знайти "стаціонарні" організми.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в румунській печері Мовіле, яка була ізольована від зовнішнього світу близько 500 тисяч років, виявили новий вид істот.