Головна Новини Суспільство Наука та освіта Якщо Земля загине, галактика втратить унікальну цивілізацію: попередження англійського фізика
commentss НОВИНИ Всі новини

Якщо Земля загине, галактика втратить унікальну цивілізацію: попередження англійського фізика

Людська цивілізація і життя у масштабах Галактики - явище унікальне чи повторюване

19 жовтня 2021, 19:17
Поділіться публікацією:

The Guardian публікує звернення до політиків, які здатні  знищити життя на Землі внаслідок кліматичної або іншої катастрофи.

Якщо Земля загине, галактика втратить унікальну цивілізацію: попередження англійського фізика

Чумацький шлях - фото з мережі

Люди можуть бути єдиними розумними істотами у галактиці, тому знищення цивілізації – це всегалактична катастрофа. Про це говорить Брайян Кокс – англійський фізик, автор науково-популярних книг про космос та ведучий циклу наукових фільмів BBC. Він звертається до політиків напередодні конференції ООН зі змін клімату (СОР26), яка відбудеться у Глазго 31 жовтня – 12 листопада 2021 року.

Вчені, з якими спілкувався Брайян, припускають, що розумне життя може бути природним явищем, яке за деяких умов закономірно виникатиме, а може – і не виникатиме. У новому фільмі BBC досліджуватиметься Goldilocks principle: життя на Землі з'явилось внаслідок унікальної й неповторної ситуації – певного розташування планети відносно Сонця та певної послідовності подій мільярд років тому. Лише завдяки цьому склались умови, які зробили можливим існування цивілізації.

Кокс досліджує робоче припущення науковців, що цивілізацій у галактиці дуже і дуже мало, і можливо – наша цивілізація єдина. Астрономи говорять, що в галактиці Чумацький шлях існує близько 20 млрд планет, схожих на Землю. Біологи вважають, що очікувати зустріти життя можна на кожній з них. Але це все буде у кращому випадку слизом, а не цивілізацією. Якщо внаслідок ядерної війни, чи кліматичних змін, чи інших причин, цивілізація зникне, то існування Галактики втратить "сенс": лише на Землі атоми можуть "думати", бо людина має свідомість.

"Якщо погодитись, що сенс — це те, що виникає у досить складних біологічних машин, то єдине місце, де ці машини можуть існувати, — це тут. Тоді правильно сказати, що якби нашої планети не було, галактика не має сенсу".

Якщо ж припустити, що у галактиці багато цивілізацій, то з'являється ідея про "великий фільтр": цивілізації не живуть довго, вони не справляються з викликами індустріалізації й гинуть.

"Клімат — це [також] виклик... Є багато викликів, з якими стикаються цивілізації, коли вони набувають знань та можливостей, і цілком можливо, що цивілізації мають природне обмеження життя".

Видання "Коментарі" раніше публікувало фотографії сусідньої галактики, зроблені за допомогою телескопа NASA/ESA Hubble.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Фрол

19 жовтня 2021, 22:52

Ну и кому будет обидно? Наша цивилизация слишком тупа, чтобы выжить... Кончится - туда ей и дорога, все мудаки здохнут...


Новини