Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Вчені з Великобританії в ході масштабного дослідження з'ясували, які морепродукти містять найбільше мікропластику.
в яких продуктах багато мікропластіку / фото: shutterstock
Експерти проаналізували звіти про мікропластичне забруднення риб, ракоподібних та молюсків, зроблені за останні шість років, і з'ясували, які молюски містять рекордну кількість дрібних частинок пластика. Виявилося, що це мідії, устриці та морські гребінці, які є делікатесами.
Вчені встановили, що вони можуть накопичувати до 10 частинок мікропластику на грам своєї ваги (МП / г), у ракоподібних в організмі цих частинок менше — до 8 на грам, а у риб — 3 частки на грам. За даними дослідників, найбільше мікропластиком забруднені береги Азії, від якого страждають жителі Китаю, Японії, США, Австралії й Канади.
Те, що дрібні частинки пластику шкодять організму тварин, доведено давно, а що стосується людей, то поки немає опублікованих наукових цьому доказів. Але експерти вважають, що мікропластик в організм людини потрапляє не тільки з їжі, але і з повітря, він накопичується, проникає в кровотік і може викликати проблеми з лімфатичною системою, так що загроза все ж існує.
Дослідники сподіваються, що ці дані стануть вагомим аргументом для того, щоб переглянути політику перероблення сміття.
Нагадаємо, вчені відразу з декількох країн довели, що мікропластик може бути небезпечним не тільки для морів і океанів, а й для атмосфери. Частинки сміття вони виявили в морському повітрі, вдихаючи які людина наражає на небезпеку свої легені
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що ООН закликала перевіряти склад косметичних засобів на наявність мікропластику.
Новини