Головна Новини Суспільство Наука та освіта Як швидко вивчити вірш: 4 перевірених методи
commentss НОВИНИ Всі новини

Як швидко вивчити вірш: 4 перевірених методи

Найголовніше в тонкому процесі вивчення поетичних творів - тиша і спокій

27 липня 2021, 17:47
Поділіться публікацією:

Буквально кожному з батьків до болю знайома проблема, яка тримає їх від такого моменту в житті чада, як "в перший раз — в перший клас". І з усією можливою цензурою звучить вона приблизно так: "Як швидше вивчити вірш?" Звичайно, досягнувши піку напруги, предки готові вдатися до чорної магії, тільки б дитина скоріше запам'ятав ненависне "Лукомор'я". Однак найчастіше вивчити вірш набагато легше, ніж здається, а нижче наведені кращі способи зробити це максимально легко, швидко і ефективно.

Як швидко вивчити вірш: 4 перевірених методи

При заучуванні вірша потрібно забезпечити собі спокій. Фото: externat.foxford

Найголовніше в тонкому процесі вивчення поетичних творів — тиша і спокій. Звичайно, який же дитина захоче вчити творіння Лермонтова, коли на столі перед ним лежить улюблений поп-іт, а в телевізорі радісно скачуть "My Little Pony"? Тому перш ніж почати розправу, варто вимкнути і прибрати все, що може полонити розум юного мученика, змусивши пропускати повторені раз по раз рядки повз вуха.

Читання вголос

Перший спосіб — банальний і простий — читання вірша вголос. П'ять, десять, п'ятнадцять разів. Дієвість цього варіанту заснована на тому, що, читаючи очима і вимовляючи вголос рядки, ми задіємо як зорову, так і слухову пам'ять. Сюди також можна віднести не менше древній, але все ж робочий метод — прописування рядків від руки. В такому випадку буде задіяна м'язова пам'ять. Варто уточнити, що для більш відчутного ефекту від подібних способів запам'ятовування, для початку варто визначити тип сприйняття дитини (аудіальний, тактильний, механічний, тактильний). Це важливо, тому що, наприклад, дитина-аудіал навряд чи запам'ятає напам'ять до півночі вірш, прописуючи його від руки, а візуал від читання вголос не почерпне ніякої користі.

Як швидко вивчити вірш: 4 перевірених методи - фото 2

Друга порада — роз'ясніть незрозумілі чаду моменти. Погодьтеся, класична література для зумерів це суцільне пекло, адже замість "крінжа" в віршах Золотого століття можна зустріти "всеосяжний жах", а "бумер" раптово виявиться "старцем". Всі ми прекрасно пам'ятаємо перший курс університету і тисячі невиразних слів, вірно? Ось тоді-то і спрацьовувала наша психологія: якщо у людини щось не виходить, він втрачає надію на результат і інтерес до справи. Діти точно так само страждають від цього, тому варто лише розтлумачити невідомі слова, як запам'ятовування відразу ж прискориться.

Третій спосіб включає в себе побудову асоціативного ряду. Всі ми прекрасно знаємо, як багата дитяча фантазія (інакше звідки б узятися монстрам під ліжком), тому, використовуючи її, можна заощадити час і вивчити вірш за раз.Таким чином, коли на уроці у дитини в голові спливе яскрава картинка, він швидко розбудить свою пам'ять і витягне звідти заповітні рядки.

Заучування з листочком паперу

Ще один досить дієвий метод, який допоможе розворушити пам'ять і запам'ятати вірш — заучування з листочком паперу. Прочитавши вірш кілька разів, візьміть аркуш паперу і закрийте їм колонку вірша справа так, щоб під листком виявилося по кілька букв з кожного рядка. Прочитайте вірш тричі. Посуньте листок вліво, закриваючи їм ще більше слів в кожному рядку. Повторіть другий крок і так рухайтеся до тих пір, поки не закриєте весь вірш, залишивши тільки перші літери в кожному рядку.

Також, коли дитина вчить вірш, не залишайте її наодинці з цим заняттям. Нехай вона читає вголос для вас, а потім перекаже вам вчинений фрагмент. Вченими неодноразово доведено, що, розповівши комусь про те, що ми самі прочитали, можна запам'ятати до 90% інформації. Виходить, що коли ми пояснюємо слухачеві, ми пояснюємо це ж і самим собі. Звичайно, дитині так буде легше.

Як швидко вивчити вірш: 4 перевірених методи - фото 3

Відлуння

Ще процес прослуховування можна урізноманітнити прийомом "відлуння". Це своєрідна гра, яка починається, коли чадо ніяк не може утримати в голові, в який бік кіт співав, а в яку розповідав казки. Суть методу полягає в наступному: батько вимовляє вголос рядок, а дитина повторює за ним. Наступний етап складніше — потрібно вимовити два рядки, а дитина повинна їх повторити. Так потрібно довести до цілого чотиривірша, яке потім чадо мусить відтворити самостійно.

Тези

Бонусні лайфхак: після того, як вірш вивчено, можна тезисно записати або зобразити у вигляді наскального живопису основні моменти, а коли настане момент повторення вірша, нехай дитина спробує "витягнути" рядки з пам'яті без попереднього прочитання. Використання цього методу можна порівняти з реконструкцією "бойових дій", оскільки школяр опиниться в такій ситуації на уроці і якщо підготовка не була пройдена і він не впевнений в своїх силах, він може розгубитися і не пригадати зовсім нічого.

Як ви могли помітити, насправді, досить просто виключити дратівливі чинники і по максимуму включити дитину в процес, допомагати їй в процесі і тоді питання про те, як вивчити вірш за 5 хвилин не займатимуть ваше дорогоцінний час.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини