Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені знайшли крихітну квітку, якій 100 млн років
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені знайшли крихітну квітку, якій 100 млн років

Діаметр квітки всього два міліметри

24 грудня 2020, 18:10
Поділіться публікацією:

Американські дослідники виявили в М'янмі — багатонаціональній державі в Південно-Східній Азії дивовижну квітку віком близько 100 млн років, яка добре збереглася в шматочку бурштину.

Вчені знайшли крихітну квітку, якій 100 млн років

виявлено квітку, якій 100 млн років (фото з відкритих джерел)

Мініатюрна квітка дозволила вченим не тільки розширити свої знання про стародавню ботаніку, але і підказала, коли розділилася Годвана — древній суперконтинент в південній півкулі. За словами дослідників, квітка потрапила в бурштин ще на суперконтиненті й подорожувала через океан, на континентальній плиті від Австралії до Південно-Східної Азії.

На тему, коли ж стався розкол Західно-Бірманського блогу, на якому знаходиться сучасна М'янма, ходить безліч суперечок. Одні експерти вважали, що це сталося 200 млн років тому, а інші — понад 500 млн. Але ця знахідка змінила їхню думку.

"Оскільки покритонасінні з'явилися і стали різноманітними тільки близько 100 млн років тому, Західно-Бірманський блок не міг відокремитися від Гондвани до цього часу, що набагато пізніше дат, запропонованих геологами", — стверджує професор Джордж Пойнар.

За його словами, у цієї дивної квітки, діаметром всього два міліметри, є 50 тичинок, розташованих як спіраль, з пильовиками, спрямованими до неба. Судячи з усього, вона була частиною суцвіття рослини, яка містила багато схожих квітів.

Вчені знайшли крихітну квітку, якій 100 млн років - фото 2

Нагадаємо, в Китаї виявили квітку під назвою рябчик Делавея, яка здатна змінювати своє забарвлення, щоб захиститися від людей. Вона росте на схилах гір і маскується під колір каменів, щоб її не зірвали. Виявляється, що рябчик Делавея використовується в китайській медицині для приготування лікувального порошку від кашлю.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що ізраїльським вченим вдалося відродити древню рослину, яка зникла понад дві тисячі років тому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини