Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені з'ясували, чому птахи співають вранці
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені з'ясували, чому птахи співають вранці

Спів птахів вранці виявився важливим і корисним фізіологічним процесом

21 серпня 2020, 10:31 comments2417
Поділіться публікацією:

Спів птахів вранці заміняє їм зарядку. До такого висновку прийшли американські вчені з Університету Дьюка в США. Саме за допомогою співу на світанку пернаті покращують кровообіг і підвищують температуру тіла, пише "Вокруг света".

Вчені з'ясували, чому птахи співають вранці

Спів птахів. Фото ok.ru

Щоб зрозуміти природу ранкового співу, біологи записали трелі болотних горобців. Для цього вибрали 11 самців, які живуть в неволі. Їхній спів фіксували з 2 ночі і до полудня. Всього записали більш ніж півтори тисячі трелей. Потім дослідники вивчили, як змінюється їхні частота і діапазон протягом ранкових годин.

Біолог Стефен Новіцкі стверджує, що пісні горобців складалися всього з 5 нот, які вони повторювали від 5 до 10 разів на секунду. Переключатися з однієї ноти на іншу птахам допомагає дзьоб, голосовий апарат і дихання. Ранок горобці починали з  легких мелодій, повільних і з обмеженим діапазоном. Потім набирали темп, наближаючись до нижчих тональностей.

Така музична розминка, кажуть вчені, за своїм впливом на організм птаха схожа на вплив ранкової зарядки на організм людини. Вона значно покращує кровотік і наповнює тіло енергією.

Варто відзначити, що своєрідна ранкова розминка — це не єдина функція пташиного співу вранці. З його допомогою птиці також зігріваються, коли холодно, оскільки підвищується температура тіла через активний кровообіг. Ще одне завдання співу і, мабуть, одне з найважливіших — привабити представників протилежної статі та позначити межі своєї території для конкурентів.

Раніше "Коментарі" також розповідали про те, що американські вчені винайшли порошок, який може стати новою зброєю в боротьбі з карієсом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини