Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені висунули нову приголомшливу теорію зародження життя на Землі
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені висунули нову приголомшливу теорію зародження життя на Землі

Ціанід, можливо, відіграв ключову роль у виникненні життя на Землі

16 лютого 2022, 16:18
Поділіться публікацією:

Дослідники в США створили хімічну реакцію в лабораторії з використанням ціаніду, яка могла викликати органічне життя на Землі 4 мільярди років тому. Про це повідомляє BBC Science Focus.

Вчені висунули нову приголомшливу теорію зародження життя на Землі

Планета Земля - фото з відкритих джерел

Хоча ціанід, можливо, більш відомий як смертельна речовина, яку вживають у формі пігулок полонені шпигуни в крутих трилерах, ціанід, можливо, допоміг розвитку життя на Землі. Хіміки з Scripps Research виявили, що пошук ознак ціаніду на чужорідних планетах може допомогти нам знайти життя в іншому місці у Всесвіті.

Команда показала, що хімічна сполука, яка містить атом вуглецю, зв’язаний з атомом азоту, могла викликати деякі з перших метаболічних реакцій на Землі, які створювали сполуки на основі вуглецю з вуглекислого газу. Метаболічні реакції – це реакції, які виробляють енергію з їжі і є необхідними для підтримки життя.

"Коли ми шукаємо ознаки життя – або на ранній Землі, або на інших планетах – ми будуємо пошук на біохімії. Той факт, що ці самі метаболічні реакції можуть бути викликані ціанідом, показує, що життя може бути дуже різним", – сказав провідний автор дослідження доктор Раманараянан Крішнамурті,  доцент хімії Scripps Research.

Щоб зробити відкриття, команда дослідила набір хімічних реакцій, які поєднують вуглекислий газ і воду, щоб створити більш складні сполуки, необхідні для життя, відомі як зворотний цикл трикарбонової кислоти або r-TCA.

Цикл використовується деякими бактеріями, які зараз існують на Землі, але він спирається на використання складних білків, які ще не сформувалися на планеті під час її зародження 4 мільярди років тому.

Оскільки попередні дослідження показали, що певні метали можуть викликати ті самі реакції в надзвичайно гарячих і дуже кислих умовах, команда Скріпса припускала, що інша хімічна сполука також може зробити це, тільки в менш екстремальних умовах, які спостерігалися на ранній Землі. 

Оскільки вони вже тоді знали, що ціанід присутній в атмосфері, вони намітили набір реакцій, які потенційно можуть використовувати ціанід для виробництва більш складних органічних молекул з вуглекислого газу, а потім випробували їх у лабораторії.

"Було страшно, як це було просто. Нам справді не потрібно було нічого особливого робити, ми змішували ці молекули, чекали, і реакція відбулася спонтанно", — сказав Крішнамурті. 

Хоча експеримент не пропонує переконливих доказів того, що ціанід був залучений до цього процесу на ранній Землі, він пропонує новий спосіб мислення про походження життя і, можливо, новий спосіб пошуку життя на інших планетах.

Як повідомляли раніше "Коментарі", вчені знайшли шокуючу відповідь того, як на Землі виникла вода.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини