Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені розповіли, що підсилює грози і блискавки
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розповіли, що підсилює грози і блискавки

Забруднення атмосфери підсилює грозові явища

6 січня 2021, 21:00
Поділіться публікацією:

Дослідники заявляють, що в останні роки частота і сила природних катаклізмів істотно зросла. І всьому виною не тільки глобальне потепління. Американські вчені в ході дослідження заявили, що грозові явища посилюються через забруднену атмосферу.

Вчені розповіли, що підсилює грози і блискавки

(фото з відкритих джерел)

Дослідники заявили, що дрібні аерозольні частинки, які виділяються при спалюванні палива або масштабних лісових пожеж, здатні стимулювати такі погодні явища, як грози та блискавки. Свою точку зору вони опублікували в науковому журналі Science.

Професор Тім Кронін розповів, що, коли концентрація шкідливих сполук в повітрі висока, краплям води, які накопичуються в повітрі, складніше перетворюватися в хмари, тому вони підіймаються в більш високі шари атмосфери. І постійне надходження в атмосферу аерозольних часток насичує навколишні обсяги повітря вологою. На великій висоті краплі замерзають і відбувається тертя крижинок, яке і викликає грози.

В ході дослідження команда вчених проаналізувала супутникові знімки океану, на яких помітно, що найчастіше грозові явища виникали в місцях завантажених торгових точок. І це відбувалося по причині високої концентрації шкідливих часток в повітрі, які провокували появу дощових хмар і блискавок.

Нагадаємо, що команда австралійських вчених планує створити надточний лазерний промінь, який буде переміщати в просторі блискавки. Це потрібно з метою збереження екосистеми, тому що  часті лісові пожежі в Австралії викликані саме блискавками.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що британські вчені довели, що дощі здатні рухати гориПравда, на це потрібні мільйони років.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини