Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені передрекли планеті катастрофічний ефект доміно: що це значить
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені передрекли планеті катастрофічний ефект доміно: що це значить

В результаті глобального потепління запускаються зміни безлічі харчових ланцюжків, що може привести не тільки до вимирання тварин, а природним катаклізмам

14 червня 2021, 22:19
Поділіться публікацією:

Зміни клімату на планеті, зокрема потепління на два градуси, не виключає ефекту доміно, який може змінити життя половини жителів Землі. Про це йдеться в дослідженні шведських і німецьких вчених, опублікованому в журналі Earth System Dynamics, пише Лента.ру.

Вчені передрекли планеті катастрофічний ефект доміно: що це значить

Вчені передрекли планеті катастрофічний ефект доміно - фото з відкритих джерел

Відзначається, що вченим вдалося відтворити три мільйони варіантів розвитку кліматичних умов за допомогою комп'ютерних технологій. 30% з них спровокували ефект доміно, явищу, внаслідок якого вимирають мешканці планети і повністю змінюються природні умови. Експерти відзначили, що для виникнення подібного ефекту необхідно збільшення середньої температури на Землі на два градуси.

Вчені також підкреслили, що в результаті глобального потепління запускаються зміни безлічі харчових ланцюжків, що може привести не тільки до вимирання тварин, а й до засух, пожеж, повеней та інших природних катаклізмів.

Дослідники додали, що дослідження не є прогнозом, а всього лише аналізом ризиків, проте його результати викликають побоювання в наукових колах.

Раніше інтернет-видання "Коментарі" писало, як глобальне потепління вплинуло на аграрну економіку України. Український аграрний сектор значними темпами адаптується до нових умов роботи через глобальну зміну клімату. Про це в ході форуму "Україна 30. Екологія" розповів міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко. За його словами, дві третини території України вже знаходяться в зоні ризикованого землеробства, і така тенденція зберігається останні роки. Особливо критичні точки для нас, за словами міністра, це липень-серпень останніх років. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини