Головна Новини Суспільство Наука та освіта В Одесу прибув корабель за п'ять мільйонів: навіщо він МОН України
commentss НОВИНИ Всі новини

В Одесу прибув корабель за п'ять мільйонів: навіщо він МОН України

Корабель, придбаний у Великобританії, відтепер служитиме українським науковцям

5 жовтня 2021, 12:50
Поділіться публікацією:

Корабель для українських антарктичних експедицій пришвартувався у одеському морському порту, інформує Міністерство освіти і науки України.

В Одесу прибув корабель за п'ять мільйонів: навіщо він МОН України

Криголам "Джеймс Кларк Росс" - фото Міносвіти України

Криголам "Джеймс Кларк Росс" прибув до Одеси 5 жовтня. Рейсом з Данії до України він перетнув Північне, Середземне та Чорне моря, обігнувши дорогою всю Європу. Керували кораблем два капітана: Олег Новосильний, українець, та Саймон Воллес, британець.

Судно не відразу рушить у Антарктику для наукових досліджень. Спершу відбудеться дооформлення певних документів, далі – інвентаризація техніки та обладнання. Лише після цього на знайомство з ним буде запрошено представників ЗМІ. Крім того корабель отримає нову назву. Поки він стоятиме у порту і не готуватиметься до відплиття, усі охочі матимуть можливість відвідати його з екскурсією. 

"Джеймс Кларк Росс" Україна придбала 19 серпня, сплативши 5 млн. дол. Корабель належав Великобританії і долучався до антарктичних та морських досліджень. Йому вже 30 років, протягом яких він регулярно використовувався науковцями. Зокрема, на ньому пливла міжнародна експедиція, яка вивчала запаси криля у Атлантиці. Цими даними світ користується і досі. Крім того саме цей криголам доставив перших українців на антарктичну станцію "Академік Вернадський", яка безкоштовно дісталась Україні від британців. 30 серпня у данському місті Фредеріксгавн його офіційно передали нашій країні. Британський прапор опустили, натомість підняли блакитно-жовтий.

Новий криголам допоможе українцям проводити низку важливих досліджень:

вивчати Світовий океан, Антарктиду, Арктику та інші регіони,

доставляти продукти, обладнання та персонал на станцію "Академік Вернадський".

Його можливостями користуватиметься нова 27-а антарктична експедиція, на яку нещодавно набирали охочих. Наразі відбувається конкурс, у якому з 137 заявок буде відібрано 12 кращих претендентів, які поїдуть на зимівлю у 2022-2023 рр. 

Про святкування 25-річчя антарктичної станції портал "Коментарі" розповідав своїм читачам раніше.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Евгений

5 жовтня 2021, 13:51

Оч хорошо! Many thanks, British colleagues and friends!


Новини