Головна Новини Суспільство Наука та освіта В Антарктиді українські полярники натрапили на рідкісний «млинцевий лід» на поверхні води
commentss НОВИНИ Всі новини

В Антарктиді українські полярники натрапили на рідкісний «млинцевий лід» на поверхні води

«Крижані млинці, латаття чи медузи»: фахівці зі станції "Академік Вернадський" побачили унікальне явище, утворене на поверхні води в Антарктиді

12 травня 2023, 13:45
Поділіться публікацією:

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр, пишуть "Коментарі"

В Антарктиді українські полярники натрапили на рідкісний «млинцевий лід» на поверхні води

Млинцевий лід. Фото з Facebbok

Мова іде про так званий млинцевий лід. За словами вчених, "його діаметр може коливатися від 30 см до кількох метрів, а товщина сягає 10 см". Для утворення такого льоду, існує декілька варіантів.

"Коли вода починає замерзати, в ній з’являються льодяні голки або пластинки. Згодом вони скочуються в льодяне сало або на сніжуру – скупчення снігу, який падає в холодну морську воду з температурою нижче 0 і тому не тане. Власне із льодяного сала або сніжури й "печуться" крижані млинці", — додають полярники.

Для їх формування, необхідний вітер, хвилі та нестабільна температура. Тоді, лід замерзне не суцільно, а окремими шматками. Після ж, ці шматки "обточуюються" об одне одного, отримуючи округлу форму, переконують фахівці.

Водночас, існує і інший варіант утворення крижаних млинців.

"Коли на поверхні води одразу утворюється льодова кора, але потім з’являються сильні дрібні хвилі, під дією яких кора ламається і перетворюється на млинцевий лід", — зауважують експерти.

Повідомляється, що таке явище зустрічається не лише в Антарктиці чи Арктиці, а й у інших морях та прісних водоймах, зокрема в Україні.

Нагадаємо "Коментарі" писали, — Вчені виявили у центрі Місяця тверде металеве ядро: що кажуть дослідники "Залізне серце": всередині Місяця вчені побачили тверде металеве "тіло", що має діаметр близько 500 кілометрів. На думку вчених, ядро супутника складається з металу, що близький за щільністю до заліза. Воно займає площу близько 15% від загального діаметра Місяця. Ще двадцять років тому, дослідники довели що під поверхнею Місяця існує рідке зовнішнє ядро. Проте, зрозуміти структуру внутрішнього "тіла" було важко через його невеликі розміри. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини