Головна Новини Суспільство Наука та освіта Українські вчені знайшли молекулу, що сприяє покращенню пам’яті
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські вчені знайшли молекулу, що сприяє покращенню пам’яті

Молекули родіоли рожевої покращують комунікацію клітин мозку, що старіє

1 жовтня 2021, 09:30
Поділіться публікацією:

Вчені з’ясували, що можна зробити, коли починають гинути клітини мозку, або порушується їхня робота. Як наслідок, виникають проблеми з пам’яттю, контролем емоцій та координацією рухів, погіршується здатність вчитися. Доцент кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Олег Лущак розповів, що вони з колегами знайшли і запатентували молекулу, що значно підсилює здатність вчитись і запам’ятовувати. Науковець також вважає, що вживання молекули поліпшить когнітивні навички людей старшого віку, і навіть допоможе при хворобах Паркінсона і Альцгеймера, пише "Суспільне".

Українські вчені знайшли молекулу, що сприяє покращенню пам’яті

Старіння, фото з відкритих джерел

"Молекули родіоли рожевої покращують комунікацію клітин мозку, що старіє", — каже науковець.

За словами дослідника, уже на перших експериментах стало зрозуміло, що личинки, які їли родіолу, були розумнішими за тих, які харчувалися стандартною їжею. Завдяки цим експериментам стало можливе відкриття молекули здатної покращувати пам’ять і здаібність вчитися. Це була історія довжиною в 10 років.

"Спочатку протестували родіолу різного походження і виявили, що наша карпатська – чи не єдина, що має щось, що впливає на здатність вчитися. Більше того, ми з'ясували, що комерційно доступні таблетки чи екстракти родіоли взагалі неефективні. Тобто, ті методи, які застосовуються у промисловості, не дозволяють витягнути з рослини ту активну речовину, яка може покращувати пам’ять і здатність вчитись", — зазначає науковець.

За даними ВООЗ у світі близько 55 мільйонів людей старшого віку хворіють нейродегенеративними захворюваннямиНайбільш поширені їх форми — хвороби Паркінсона та Альцгеймера. 

Раніше інтернет-видання "Коментарі" писало, що вчені розповіли, як повернути нюх після СOVID-19.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини