Головна Новини Суспільство Наука та освіта Україна звернулась до Литви з несподіваним проханням: чим відповіли у Вільнюсі
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна звернулась до Литви з несподіваним проханням: чим відповіли у Вільнюсі

Україна закликала заборонити безплатне навчання для українських студентів у Литві.

16 липня 2024, 17:18
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

У новому навчальному році українці, які вступають до університетів Литви не будуть мати державного фінансування. Як повідомили у Міністерстві освіти, науки та спорту Литви, таке прохання було надіслано від України.

Україна звернулась до Литви з несподіваним проханням: чим відповіли у Вільнюсі

Українські студенти не зможуть вчитись безкоштовно у Литві. Фото з відкритих джерел

В Міносвіти Литви заявили, що їх країна погодилась на пропозицію України та не надаватиме українцям безплатні місця в університетах починаючи з цього року. Однак, ті студенти, які вже отримують освіту за державні кошти, продовжать вчитись безплатно. Таке рішення в Литві пояснили спробою не заохочувати "відтік мізків з України".

"Ми організовуємо всі заходи допомоги громадянам України, які проживають у Литві, у відповідь на потреби України, у співпраці, не заохочуючи відтік мізків з України. Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, наразі нема потреби переводити навчання кудись", — повідомили у Міністерстві освіти Литви.

Однак деякі університети Литви заявили, що будуть покривати фінансування навчання українців власним коштом. Наприклад Вільнюський коледж вирішив повністю фінансувати навчання українців, а також надати гуртожиток та стипендії. Вільнюський технічний університет буде покривати 40% від суми, яку потрібно заплатити українцям за навчання. Вільнюський університет обіцяє надавати стипендії у розміри 300 євро.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, скільки коштує освіта в кращих університетах України.

Також "Коментарі" писали про механізм співпраці з ТЦК, який створили університети. Якщо військовозобов'язаного після іспитів не буде зараховано до університетів, його дані потраплять до працівників ТЦК.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини