Головна Новини Суспільство Наука та освіта Судді ОАСК скасували новий український правопис
commentss НОВИНИ Всі новини

Судді ОАСК скасували новий український правопис

Рішення суду про долю українського правопису вступить в дію після перегляду апеляцій, якщо їх подаватимуть

28 січня 2021, 15:57
Поділіться публікацією:

28 січня стало відомо, що в Окружному адміністративному суді Києва (ОАСК) прийняли рішення про скасування нового українського правопису, який діє від літа 2019 року. Вірніше, скасування стосується відповідної Постанови Кабміну, що затверджувала відповідні зміни в письмі. Перші деталі справи у Facebook повідомив адвокат Дмитро Ільченко, на користь позову якого і було прийнято рішення суду.

Судді ОАСК скасували новий український правопис

У суспільстві вже цікавляться, чи стане уряд на захист нового правопису. Фото із відкритих джерел

За словами юриста, позов, перш за все, стосувався захисту української мови від спотворення її регіональними діалектами. Також Ільченко стверджує, що зміна правопису жодним чином не входить до компетенції Уряду, а "мовна комісія" вносила зміни до кінцевого варіанту проєкту вже в останній момент.

"Рішення набирає чинності після його апеляційного перегляду — якщо КМУ подасть апеляцію", — зазначив Ільченко у своєму дописі.


Інформацію також підтвердив адвокат, голова АО "Кравець і партнери" Ростислав Кравець, який також займався поданням позову. Найближчим часом чоловік пообіцяв опублікувати резолютивну частину суддівського рішення

Судді ОАСК скасували новий український правопис - фото 2

Проект "PROSUD", що займається контролем діяльності суддів, а також інформує суспільство про непорядність окремих осіб у судовій владі, вже виказав осуд подібному рішенню, а насамперед — конкретно ОАСК. У своєму дописі представники організації риторично запитують, навіщо Україні потрібно Міністерство освіти і науки, якщо суд може приймати будь-які рішення замість нього. Також в "PROSUD" повідомили, що однією із позивачок у справі була херсонська семикласниця.

"Що ще має натворити ОАСК, що Володимир Зеленський нарешті наважився його ліквідувати? Скасувати закон фізики?" — запитують у "PROSUD".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що норми нового українського правопису планували включити до тестування на ЗНО через п’ять років після його прийняття, себто у 2024 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини