Головна Новини Суспільство Наука та освіта Стрес під час вагітності впливає на розвиток мозку дитини – дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Стрес під час вагітності впливає на розвиток мозку дитини – дослідження

Дослідники змогли виявити структурні зміни у мозку немовлят, матері яких мали вищий рівень гормону кортизолу

24 листопада 2020, 21:16
Поділіться публікацією:

Мозок немовлят може неправильно формуватися через те, що мати зазнає стресу під час вагітності.

Стрес під час вагітності впливає на розвиток мозку дитини – дослідження

Фото з відкритих джерел

Дослідження демонструє, що стрес у матерів напряму пов’язаними з емоційним розвитком дитини в майбутньому. Лікарі наголошують на тому, що необхідно підтримувати фізичне та психологічне здоров’я до та під час вагітності. Адже відомо, що стрес від матері впливає на поведінку та здатність контролювати емоції при тому як дитина зростає. 

Зазвичай рівень стресу вагітної визначав лікар при особистому спілкуванні чи анкетування, результат яких не може бути суб'єктивним та точним. Нове ж дослідження вперше використовує новий об’єктивний показник — рівень гормону кортизолу у матері. Кортизол бере участь у реакції організму на стрес. Він також демонструє рівень стресу та  відіграє роль у розвитку плоду.

Дослідники Единбурзького університету зробили висновки, що рівень кортизолу важливий при формуванні мигдалеподібного тіла у мозку дитини. Ця ділянка мозку відповідає за емоційну складову та соціальний розвиток в дитинстві. У дослідженні використали 78 зразків волосся вагітних жінок на першому триместрі. Також провели серію сканування головного мозку немовлятам з допомогою МРТ, коли ті спали. Дослідники змогли виявити структурні зміни у мозку дітей, матері яких мали високий рівень гормону кортизолу. 

Лікарі стверджують, що це може пояснити чому діти, матері яких переживали стрес у період вагітності, можуть частіше мати емоційні проблеми в житті. Дослідження фінансувала всесвітня дитяча благодійна організація "Theirworld", а його результати опубліковані в журналі "eLife". 

"Наше дослідження та його результати — це заклик до підтримки вагітних жінок, які потребують додаткової допомоги під час вагітності. Оскільки зменшення стресу може посприяти здоровому розвитку мозку у їхніх дітей", — повідомляє дослідницька група.

Психологічні методи лікування добре впливають на матерів та немовлят в утробі. Лікарі сподіваються, що ці результати допомагатимуть в визначати тих жінок, котрі найбільше потребують терапії. Дослідження підкреслює, наскільки важливо підтримувати психічне здоров’я жінок під час вагітності, щоб отримати здорове покоління. 

 Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що коронавірус при вагітності не впливає на пологи



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини