Головна Новини Суспільство Наука та освіта Сонячні кухні, автономне освітлення фонтанів: юний винахідник із Житомира поділився розробками
commentss НОВИНИ Всі новини

Сонячні кухні, автономне освітлення фонтанів: юний винахідник із Житомира поділився розробками

Школяр запропонував альтернативні джерела енергії для різних потреб

27 жовтня 2021, 11:00
Поділіться публікацією:

Сонячні кухні, автономне освітлення фонтанів: юний винахідник із Житомира поділився розробками

Михайло Шубін, фото прес-служби міськради Житомира

Юний винахідник розповів як підігріти їжу без газу, не витрачати електроенергію на світлові фонтани та на дитмайданчиках виробляти електроенергію. Однак це далеко не все, над чим працює школяр. Про це розповіли у пресслужбі міськради Житомира.

Михайло Шубін навчається в 9 класі в Житомирському міському ліцеї №1 й кілька років відвідує гурток "Основи науково-дослідницької діяльності".

В гуртку хлопчик займається науковими дослідженнями та розробками. Хлопцю подобається розробляти щось корисне для людей й природи. Школяр здобув чимало нагород, в нього є медалі та дипломи.

Хлопчик написав роботу про сонячну енергію для потреб людини, що має назву "Перспективи використання сонячних кухонь у Житомирській області". Михайло розробив спеціальну "сонячну поверхню" на якій можна підігрівати їжу, воду без використання газу. Суть розробки — зібрати промені в точку фокусу. Робота принесла Михайлу перемогу на обласному конкурсі Малої академії наук.

Серед розробок — економія енергії для освітлення фонтану, адже вода може виробляти електроенергію, яка буде використовуватися для освітлення струменів в фонтані.

Для цього треба на дні фонтану треба встановити генератор з лопатями, які рухатиме потік води. Електричний струм, що буде вироблятися при цьому, використати для освітлення. Хлопчик вже зробив досліди та довів реальність ідеї з фонтанами.

До того ж можна зробити фонтан без залучення помп, так званий фонтан Герона. Керівник КУ "Агенція розвитку" міської ради Борис Пахолюк схвалив ідею хлопця та додав, що її можна втілити в життя.

У 2020 році дев'ятикласник працював над проєктом "Енергоощадні дитячі майданчики". Школяр запропонував під'єднати до гойдалок і каруселі магніти та мідні котушки й використати їх як маятниковий генератор електричної енергії, яка може бути використана для зовнішнього освітлення. Струм, що вироблятиметься на основі електромагнітної індукції, накопичуватиметься в акумуляторах.

Наразі хлопець працює над тим, чи можна переробляти листя на добрива для рослин.

Як повідомляв портал "Коментарі", вісім кращих стартапів отримали грант на участь у Consumer Electronic Show 2022. Розробники стартапів-переможців відбору зможуть безплатно виставити свої продукти у рамках українського павільйону стартапів CES Eureka Park.

Сонячні кухні, автономне освітлення фонтанів: юний винахідник із Житомира поділився розробками - фото 2
Сонячні кухні, автономне освітлення фонтанів: юний винахідник із Житомира поділився розробками - фото 3
Сонячні кухні, автономне освітлення фонтанів: юний винахідник із Житомира поділився розробками - фото 4
Сонячні кухні, автономне освітлення фонтанів: юний винахідник із Житомира поділився розробками - фото 5
Сонячні кухні, автономне освітлення фонтанів: юний винахідник із Житомира поділився розробками - фото 6
Сонячні кухні, автономне освітлення фонтанів: юний винахідник із Житомира поділився розробками - фото 7
Сонячні кухні, автономне освітлення фонтанів: юний винахідник із Житомира поділився розробками - фото 8



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини