Головна Новини Суспільство Наука та освіта Сонячна буря знову обрушиться на Землю: коли варто чекати геомагнітні бурі
commentss НОВИНИ Всі новини

Сонячна буря знову обрушиться на Землю: коли варто чекати геомагнітні бурі

Виверження Сонця спровокує геомагнітні бурі та полярні сяйва

9 лютого 2022, 12:51
Поділіться публікацією:

Всього через тиждень після того, як на Землю потрапила помірна геомагнітна буря, Сонце знову продемонструвало потужні виверження. Оскільки активність на поверхні Сонця продовжує зростати, Сонце розпочало виверження, яке вразить Землю 9-10 лютого, спровокувавши ще одну геомагнітну бурю. Про це повідомляє India Today.

Сонячна буря знову обрушиться на Землю: коли варто чекати геомагнітні бурі

Полярне сяйво - фото з відкритих джерел

За даними Центру передового досвіду в галузі космічних наук при Індійському інституті наукової освіти та досліджень, моделі вказують на дуже високу ймовірність удару по Землі.

"Вплив навряд чи буде дуже небезпечним. Імовірні помірні геомагнітні бурі", — йдеться у твіті CESS.

Корональні викиди маси (CME) — це великі викиди плазми та магнітного поля з корони Сонця. Вони можуть викидати мільярди тонн коронального матеріалу, що рухається назовні від Сонця зі швидкістю від 250 кілометрів на секунду (км/с) до майже 3000 км/с. За даними американського Центру прогнозування космічної погоди при Національному управлінні океанічних і атмосферних досліджень, найшвидші CME, спрямовані на Землю, можуть досягти нашої планети всього за 15-18 годин.

Викид коронної маси може спровокувати геомагнітні бурі класу G1, оскільки пік вибуху досяг категорії C3, яка вважається слабкою. Вибух на поверхні Сонця спостерігався більше трьох годин.

Геомагнітна буря — це серйозне порушення магнітосфери Землі, яке виникає, коли відбувається дуже ефективний обмін енергією сонячного вітру в космічне середовище, що оточує Землю. Якщо CME стикається з Землею, це викликає геомагнітну бурю.

Геомагнітна буря класу G1 може спричинити незначний вплив на роботу супутників, електромережі можуть зазнати незначних коливань, а полярні сяйва будуть помітні в районах у високих широтах.

Хоча поточні умови космічного середовища є нормальними, CESS прогнозує ймовірність спалахів класу M/X в найближчі дні.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Землю накрила геомагнітна буря — з рівнем G3 вона стала найпотужнішою за цей рік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини