Головна Новини Суспільство Наука та освіта Скільки коштують популярні спеціальності у провідних українських вузах
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки коштують популярні спеціальності у провідних українських вузах

Де дешевше вчитися: порівнюємо ціни у вузах України

3 липня 2024, 16:04
Поділіться публікацією:

В Україні розпочалася вступна кампанія, і абітурієнти вже обирають, куди подавати документи. Одним із важливих питань залишається вартість навчання. У різних вузах ціни різняться, і ось що треба знати.

Скільки коштують популярні спеціальності у провідних українських вузах

Вартість навчання в українських вузах у 2024 році


Варіативність цін у столичних університетах

Найбільшу популярність серед абітурієнтів традиційно мають великі українські університети, такі як Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Національний університет "Києво-Могилянська академія". У КНУ ім. Шевченка ціни на філологічні спеціальності коливаються від 50,900 до 59,400 гривень за рік, тоді як навчання на факультетах права та маркетингу може коштувати до 66,600 гривень. У "Могилянці" вартість навчання на факультеті економіки сягає 64,000 гривень, а юридичний факультет пропонує навчання за 89,300 гривень.

Регіональні відмінності вартості навчання

Розглядаючи регіональні університети, такі як Львівський національний університет імені Івана Франка та Харківський національний університет імені Каразіна, помітно, що вартість навчання тут може бути нижчою. У ЛНУ імені Франка ціни на економічні спеціальності починаються від 34,680 гривень, а комп'ютерні технології коштуватимуть 32,890 гривень. ХНУ імені Каразіна пропонує ще доступніші варіанти – від 23,000 до 33,000 гривень за рік на філологічному факультеті.

Формування вартості навчання та державні стандарти

Як пояснив державний експерт з питань вищої освіти МОН Андрій Охрімовський, університети самостійно встановлюють вартість навчання, проте є певні рамки. Навчальні заклади, які отримують державне замовлення, повинні дотримуватись індикативних вимог до собівартості, що гарантує, що вартість контракту на кон'юнктурних спеціальностях не опускається нижче 60-80% від середньої вартості підготовки.

Під час вступної кампанії багато вузів також пропонують додаткові послуги, такі як центри допомоги абітурієнтам, що стає важливою підтримкою для студентів та їхніх батьків у виборі майбутньої спеціальності.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини