Головна Новини Суспільство Наука та освіта Скільки грошей із державного бюджету України щорічно отримують плагіатори
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки грошей із державного бюджету України щорічно отримують плагіатори

В Україні хочуть за куплені академічні твори, зокрема дипломи і дисертації, карати законом

12 травня 2021, 17:08
Поділіться публікацією:

В Україні з бюджету щорічно виплачується до 1 мільярда гривень доплат недобросовісним педагогам і науковцям, тобто плагіаторам.

Скільки грошей із державного бюджету України щорічно отримують плагіатори

Диплом на замовлення. Фото з відкритих джерел

Про це в бесіді з виданням "Коментарі" заявила голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, нардеп від "Слуги народу" Юлія Гришина.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, у якому пропонується встановити академічну відповідальність за продаж творів, а саме дипломів і дисертацій, написаних на замовлення.

За словами нардепа, наразі покарати організаторів і "продавців" академічних текстів, написаних на замовлення, не можливо, оскільки немає відповідальності за це.

"Покупка академічних текстів не визнана правопорушенням, тому нині в закон про освіту ми вводимо це як правопорушення і визнаємо це як один із видів порушення академічної доброчесності", — пояснила Гришина.

Йдеться про законопроект під номером 3764 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення академічної доброчесності.

"Слуга народу" вважає, що відсутність ефективного покарання за недоброчесність сприяє її поширенню, як і відсутність етичних норм щодо сприйняття плагіату і відчуття безкарності, що сприяє поширенню цієї проблеми.

"Єдина перепона, через яку ще не відбулося затвердження комітетом, — це те, що не прописаний механізм доведення покупки тексту. Коли механізм буде прописаний, тоді для обох сторін правопорушення буде застосовано покарання.
У разі встановлення правопорушення академічної доброчесності у кваліфікаційній роботі або дисертації рішення про присудження ступеня вищої освіти і наукового ступеня буде скасовано", — розповіла виданню "Коментарі" нардеп.

Гришина додала, що поширення цієї проблеми може викликати сумніви в освітній системі, а також у професіоналізмі кадрів.

На її думку, особи, які не довели якість своїх знань, можуть безпосередньо шкодити іншим людям, адже серед них є лікарі, прокурори, архітектори тощо.

"Попри це держава щорічно виплачує до 1 мільярда гривень доплат недобросовісним педагогам і науковцям, тобто плагіаторам. Ця проблема завдає шкоди суспільству загалом. З огляду на це, буде правильно встановити не тільки академічну відповідальність, а й адміністративну", — резюмувала Юлія Гришина.

Як повідомлялося раніше, у Кабміні можуть заборонити працювати претендентам, яких спіймали на плагіаті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини