Головна Новини Суспільство Наука та освіта Скандал через підручник з історії для 8 класу: ІМЗО відповів нардепу «Голосу» Наталії Піп
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал через підручник з історії для 8 класу: ІМЗО відповів нардепу «Голосу» Наталії Піп

Заява нардепа про «зраду» не знайшла підтверджень

12 лютого 2021, 13:50
Поділіться публікацією:

В Інституті модернізації змісту освіти прокоментували скандальну заяву народного депутата від "Голосу" Наталії Піпи щодо підручника з історії для 8 класу, який зараз проходить конкурсний відбір. Про це передає "Ап. Ньюз "

Скандал через підручник з історії для 8 класу: ІМЗО відповів нардепу «Голосу» Наталії Піп

Фото з відкритих джерел

Так, Піпа на своїй сторінці Facebook заявила про те, що Конкурсна комісія рекомендувала МОН привласнити гриф "рекомендовано" підручника з історії (8 клас), який, нібито нав'язує любов до "русского мира" (автор М. Мудрий).

Як аргумент вона навела цитату: "Росія заснувала Одесу, Дніпро, Сімферополь, Севастополь... А Якби Гетьманщина и Запоріжжя привели Внутрішній устрій та економічну модель до російського зразка, то Росія не чіпала б Українську державу!"

В ІМЗО заявили, що такої цитати в підручнику немає. "Ап. Ньюз "опублікував фото сторінок.

Скандал через підручник з історії для 8 класу: ІМЗО відповів нардепу «Голосу» Наталії Піп - фото 2
Скандал через підручник з історії для 8 класу: ІМЗО відповів нардепу «Голосу» Наталії Піп - фото 3

Відзначається, що цей підручник ще ніхто (крім експертів конкурсної комісії) не бачив. Він не надрукований, не виданий і не знаходиться у вільному доступі.

Як пише видання, свої висновки Піпа могла зробити грунтуючись, ймовірно, на висновку одного з експертів, який оцінював підручник. Всього таких вісім осіб. І їх вердикт про рекомендації тієї чи іншої навчальної літератури можна порівняти з підсумком "голосування". Експерти ставлять бали, які потім — при достатній їх кількості — і є підставою для рекомендації або не рекомендації підручника.

Тобто, по суті, це колективне рішення, на яке Інститут модернізації змісту освіти МОН не впливає, а лише виконує його.

На сайті ІМЗО доступні всі 8 висновків експертів про підручник з історії (для 8 класу автора М. Мудрого), і більшість з них, за винятком одного, дали підручникам високі бали.

Піпа же стверджує, що основний посил рекомендованих Комісією підручників полягає в тому, щоби "вкласти в голови 8-класників концепції "Новоросії" та "великого російського брата".

В ІМЗО такі звинувачення депутатки назвали маніпуляцією.

"Це маніпуляція. Сподіваюся, що експерт (з конкурсної Комісії, — ред.) не спеціально ввів в оману народного депутата. Бо цитує вона (Піпа) самого експерта, а не те як написано в підручнику", — пояснила старший науковий співробітник ІМЗО Олена Горська.

Вона уточнила, що обговорюваний підручник ще не пройшов відбір, закінчився тільки перший етап конкурсу. Поки що Комісія прийняла рішення про доцільність дати підручнику гриф, адже всі експерти, крім двох, поставили йому високі бали.

Нагадаємо, в українських школах можуть з'явитися нові предмети.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини