Головна Новини Суспільство Наука та освіта Шокуюча знахідка: астрономи виявили планету, на якій можливе життя
commentss НОВИНИ Всі новини

Шокуюча знахідка: астрономи виявили планету, на якій можливе життя

Дослідники вважають, що поблизу вмираючого сонця може бути планета, яка могла б підтримувати життя

11 лютого 2022, 13:05
Поділіться публікацією:

Астрономи вважають, що навколо зірки — білого карлика, — може обертатися планета, на якій могло б існувати життя. Про це повідомляє BBC.

Шокуюча знахідка: астрономи виявили планету, на якій можливе життя

Враження художника про планету, що обертається навколо білого карлика - BBC

Якщо інформація підтвердиться, то це буде перший випадок, коли потенційно життєзабезпечувальна планета, що обертається навколо такої зірки, яка називається "білим карликом", була знайдена.

Планету виявили в "зоні проживання", де не надто холодно і не надто спекотно, щоб підтримувати життя.

Професор Джей Фаріхі з Університетського коледжу Лондона, який очолював дослідження, сказав, що спостереження було абсолютно новим для астрономів.

"Це перший випадок, коли щось було помічено в зоні проживання білого карлика. Тому існує ймовірність існування життя в іншому світі, що обертається навколо нього", — сказав він BBC News.

У той час як дуже великі зірки після смерті стають чорними дірами, менші, як наше Сонце, стають білими карликами – зірками, які витратили все своє ядерне паливо і втратили зовнішні шари.

Зазвичай вони розміром з планету і випромінюють блакитно-біле світло, коли вперше формуються.

Вважається, що можлива планета, яка знаходиться на відстані 117 світлових років від Землі, в 60 разів ближче до зірки, ніж наша планета до Сонця.

Дослідницька група не має прямих доказів існування планети, але рух 65 структур розміром з Місяць, що обертаються навколо зони проживання білого карлика, свідчать про те, що вона там є. Відстань між структурами не змінюється, що свідчить про те, що вони знаходяться під впливом гравітації планети, що знаходиться поблизу.

"Це був шок для команди. Рух був настільки моторошно точним, що ми не могли це вигадати", — сказав професор Фаріхі. 

Придатна для життя зона — це смуга навколо зірки, де рідка вода може існувати на планеті і, отже, підтримувати життя. Її часто називають "зоною Златовласки", тому що якщо планета знаходиться занадто близько до зірки, то буде занадто спекотно, а якщо занадто далеко, то буде занадто холодно, тоді як усередині смуги умови "в самий раз".

Результати повинні стати стимулом для астрономів до активного пошуку прямих доказів існування планет навколо білих карликів.

Як повідомляли раніше "Коментарі", вчені запропонували революційну ідею доставки людей на Марс.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини