Головна Новини Суспільство Наука та освіта Шкільний стрілок: як уникнути повтору казанського «сценарію» в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Шкільний стрілок: як уникнути повтору казанського «сценарію» в Україні

В першу чергу українцям слід звернути увагу на питання виховання дітей, впевнена нардеп

17 травня 2021, 19:40
Поділіться публікацією:

Шкільний стрілок, який "прославив" російську Казань на весь світ, змусив багатьох дорослих замислитися над захищеністю дітей під час навчального процесу. На думку нардепа від "Слуги народу" Ольги Коваль, крім забезпечення технічної безпеки, українські школярі повинні відчувати психологічний та інформаційний спокій. Такою думкою депутат поділилася в особистій колонці на порталі "Коментарі".

Шкільний стрілок: як уникнути повтору казанського «сценарію» в Україні

Як захистити дітей від шкільного стрілка. Фото: regnum.ru

Коваль переконана, що питання безпеки дітей повинно стосуватися не просто шкільного середовища, а бути масштабнішим.

"Нагадаю, що в Україні мають місце такі явища як "соціальне сирітство", "дитяча безпритульність", "дитяча злочинність", "торгівля дітьми", "дитяча порнографія", "дитяча наркоманія", "дитячий алкоголізм", "дитячі аборти" та інші. І це, очевидно, не повний перелік "дитячих" проблем, в існуванні яких безапеляційно винні всі ми, дорослі", — каже нардеп.

За словами політика, ці "хвороби" дорослого населення України поступово захоплюють ні в чому не винних дітей, назавжди забираючи у них щасливе дитинство.

"Ми повинні мати потужну систему виховання людей, які не є і не будуть створювати (навмисне або з необережності) небезпеку для інших людей, — переконана політик. — Причому вони не будуть загрозою не тільки в школі, але і в магазині, в парку, на футбольному полі, в театрі або кафе, ні вдень, ні вночі. Вони не будуть загрозою не тому, що стоїть паркан, охоронець або відеоспостереження, а тому, що вони виховані і навчені не робити погано іншим, бути уважними до інших та допомагати іншим. І, на мій погляд, така "суб'єктивна" система "безпеки" набагато потужніша, ніж заходи щодо забезпечення "матеріальної" безпеки".

На думку Ольги Коваль, суспільство і держава повинні докладати максимум зусиль до того, щоб унеможливити виникнення будь-якого злочинного умислу у конкретно взятої людини, дитини, підлітка. Народний депутат вважає, що на цьому ґрунті варто посилити увагу до системи освіти.

Ще одним важливим питанням політик вважає розміри "безпечної території", нібито зосереджувати увагу винятково на шкільному подвір'ї — не зовсім правильно.

"В переважній більшості випадків підлітки не роблять такі страшні дії просто так. Завжди є той мотив, ті причини, які спонукають, підштовхують підлітка до відповідних дітей, — міркує Коваль. — Наприклад, булінг, негативне висловлювання або навіть дії стосовно нього від вчителя, особливо в присутності інших дітей, проблеми в родині, дискримінація за майновою ознакою тощо".

Також депутат зазначає, що жорстокі розправи, подібні розстрілу в казанській школі, частіше влаштовують саме хлопчики, а не дівчата.

"Це також важливий момент. У нас зараз набирає обертів рух за "гендерну рівність", де дуже часто ми говоримо про дискримінацію жінок. Але чи не є агресивні дії хлопчиків у відповідь явним доказом того, що певну приховану дискримінацію або приховане насильство (в тому числі, в сім'ї, в школі, в колі друзів) відчувають часто саме хлопчики, особливо в перехідному віці?" — задається складним питанням Ольга Коваль.

Разом з цим вона передбачає, що агресія цих школярів стає результатом певного упередженого чи негативного ставлення до них з боку однокласників, вчителів або батьків.

"Вчені та психологи, які вивчали масові розстріли дітей в школах приходять до висновків про відсутність будь-однозначних загальних причин виникнення таких задумів. В одних випадках це цькування, в других — порушення психіки, в третіх — бажання наслідувати і навіть перевершити аналогічні трагедії відбувалися в інших країнах або школах. І тут, очевидно, на кожну причину повинні бути вжиті адекватні попереджувальні контрзаходи", — підкреслює нардеп.

За словами Ольги Коваль, уникнути подібних трагедій в Україні вдасться лише шляхом формування безпечного середовища і не тільки освітнього. Депутат вважає, що потрібно працювати з першопричинами, на випередження, але не шляхом встановлення все більших обмежень, камер, професійних охоронців тощо, а через виховну, педагогічну роботу вчителів, батьків, однокласників.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що, на думку фахівця, сподвигло "казанського стрілка" на подібну жорстоку розправу над неповнолітніми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини