Головна Новини Суспільство Наука та освіта Що буде з людиною, якщо їй видалити половину мозку
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з людиною, якщо їй видалити половину мозку

Людський мозок - командний центр нервової системи

17 листопада 2020, 20:38 comments1015
Поділіться публікацією:

Людський мозок — це один з найголовніших органів, який відповідає за діяльність всього нашого організму.

Що буде з людиною, якщо їй видалити половину мозку

Що буде з людиною, якщо їй видалити половину мозку. Фото: unsplash

А що буде, якщо видалити у людини половину мозку? Цим питанням зайнялися вчені з Каліфорнійського технологічного інституту. Виявляється, людина, яка втратить значну частину свого мозку, не сильно відрізнятиметься від усіх інших. Чому? Тому що мозок має неймовірну здатність: перебудовуватися під нові обставини з великою швидкістю.

Фахівці за допомогою МРТ порівняли мозок людей, вік яких 20-30 років, з вилученою половиною мозку, і людей, у яких залишився повний здоровий мозок. Результати здивували навіть самих вчених.

Виявилося, що навіть якщо у людини немає певної частини мозку, то це ніяк не позначиться на її працездатності і продуктивності. При цьому зв'язок між мозковими мережами у неї стане вище. З цього випливає висновок, що людський мозок зміг не тільки адаптуватися, але і самостійно заповнити порожнечу, яка утворилася в одній із півкуль. Найголовніше — без наслідків для носія.

У 2014 році 7-річному хлопчику видалили праву частину потиличної частки із зоровим центром, тому що у нього була епілепсія. Але незабаром його мозок знову створював нейронні зв'язки, які взяли на себе нові функції. Обидва очі хлопчика були абсолютно здорові.

Експерти констатують, що подібні наукові явища — це лише маленька частина, яку їм вдалося з'ясувати на сьогоднішній день. Тому їм належить дізнатися, як саме мозок перебудовує свою роботу.

Також видання "Коментарі" розповість, вчені знайшли новий спосіб омолодження мозку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини