Головна Новини Суспільство Наука та освіта Пік зорепаду Персеїди: вчені прогнозують до 60 метеорів на годину
commentss НОВИНИ Всі новини

Пік зорепаду Персеїди: вчені прогнозують до 60 метеорів на годину

Вчена розповіла, коли буде максимум головного в серпні метеорного потоку - зорепаду Персеїди

12 серпня 2020, 04:45 comments1007
Поділіться публікацією:

Наближається апогей зорепаду Персеїди — пік метеорного потоку буде видний найкраще 12 серпня і 13 серпня до півночі, поки не зійшов Місяць. Про це пише в статті УП науковий співробітник Головної астрономічної обсерваторії НАН України Ірина Верлюк.

Пік зорепаду Персеїди: вчені прогнозують до 60 метеорів на годину

Зорепад Персеїди триває з 17 липня до 24 серпня, але максимум потоку, за прогнозом Міжнародної метеорної організації, відбудеться сьогодні вночі.

Як пояснила вчена, насправді зорепад не має ніякого відношення до справжніх світил-зірок. Насправді люди бачать метеори, що виникають, коли в атмосферу Землі вторгаються найдрібніші частинки космічної речовини масою в кілька грамів і навіть менше. Вони залітають до нас зі швидкістю від 11 до 72 кілометрів на секунду і взаємодіють з атмосферою. Так, перед метеорною частинкою утворюється немов повітряна подушка з сильно розжареного і стисненого повітря, вона значно перевищує за розмірами саме метеорне тіло. Саме її світіння і спостерігають люди, називаючи "падаючою зіркою". Також за частинкою залишається слід з продуктів її розпаду, утворюючи сяйво.

У статті йдеться про те, що метеори спалахують на висоті 80-120 км, де знаходиться верхня межа щільних шарів атмосфери. На відміну від метеоритів, у метеорних частинок маленькі розміри, тому вони повністю згорають в атмосфері та не долітають до поверхні Землі.

Відзначимо, що метеорний потік Персеїди відомий понад 1200 років. Цього року Міжнародна метеорна організація прогнозує до 60 метеорів на годину.

Нагадаємо, для спостереження за падінням зірок не знадобиться спеціальне обладнання. Найкраще вдасться розглянути метеорний дощ за умов ясної погоди. Варто зазначити, що спостереження може зайняти час, тож запасайтесь терпінням. Найкращий варіант насолодитися зоряним дощем — відправитися у відокремлене місце за місто, де менше штучного освітлення і тому — краща видимість. За бажанням прихопіть з собою перекус і теплі речі, а також — гарну компанію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини